niedziela, 29 września 2024

Kawa, kawa, kawa!

    Kochani!
 Witam Was gorąco, aromatycznie, bo kawowo.
To właśnie dziś przypada Międzynarodowy Dzień Kawy!
Kawę uwielbiam czarną, ale czasem piję smakową i wciąż odkrywam nowe smaki.
Kawa pochodzi z Etiopii z I tysiąclecia p.n.e. W Europie odkryto ją w XVI w., a w Polsce w 1683r. Najpierw kawę gotowano i spożywano z masłem i solą. Beduini rozpowszechnili metodę prażenia i wytwarzania napoju.
Parzenie kawy to wielka sztuka. Specjalistów owych nazywamy baristami. Jest wiele rodzajów, gatunków zarówno ziaren 
kawowych, jak i metod parzenia, podawania, spożywania tego "boskiego" czarnego napoju.
Sposób picia kawy, to element stylu życia. Odzwierciedla nasze tempo oraz indywidualne upodobania estetyczne i smakowe.
W dzisiejszych czasach mamy do wyboru ogromny jej asortyment.
Kawa będzie nam lepiej smakowała, jeśli przez co najmniej 15 min. zachowa temp. 15 stopni C i będziemy ją pić w filiżance z kamionki.
Najdroższą kawą świata jest kawa pozyskana z odchodów słonia o nazwie Black Ivory Coffee. Kawa ta powstaje w Tajlandii, gdzie zamieszkujące tam słonie zjadają między innymi owoce kawowca. Po strawieniu (czyli między 15 a 70 godziną) są one wydalane wraz z odchodami, a następnie zbierane i oczyszczane.
Słonie w żołądku mają wyjątkowe enzymy trawienne. Usuwają one proteiny, które są odpowiedzialne za gorzkawy posmak kawy. Ten wyjątkowy proces pozyskiwania ziaren sprawia, że smak tej kawy jest wzbogacony o czekoladowe i kwiatowe aromaty. Do wyprodukowania 1 kg kawy zwierzę musi zjeść nawet 33 kg tajlandzkich ziaren kawy typu Arabica. 
Cena sięga nawet 10-11 tysięcy złotych za kilogram! 
Za Kopi Luwak (kiedyś najdroższą) zapłacimy około 2 tysięcy.  
Kofeina zawarta w kawie powoduje: wzmożone wydzielanie wody z organizmu, pobudza, obniża lub podnosi nasze ciśnienie, obniża ryzyko cukrzycy typu B, poprawia nastrój, dodaje energii.
Zaś kawa z guaraną- podnosi ciśnienie, rozszerza naczynia krwionośne, poprawia koncentrację i pobudza układ nerwowy.
Kawa jest także składnikiem wielu kosmetyków. Działa zatem upiększająco na naszą  urodę.

Dla mnie kawa jest napojem niezbędnym każdego dnia.
Wypijam 2-3 filiżanki z ekspresu ciśnieniowego. Tutaj polecam markę De'Longhi.
Nie używam dodatków, przez co wyczuwam najdelikatniejszy aromat i bukiet smakowy.
Wciąż odkrywam coraz to nowe smaki. Ostatnio posypuję po wierzchu, świeżo zmielonymi nasionami kardamonu. To nutka gorzko- ostro- korzenna.
Nadal jednak, numerem jeden pozostaje kawa pikantna z pieprzem cayenne, cynamonem i kurkumą.
Latem do kawy dodaję świeże kwiaty lawendy, listki mięty. 
Na rozgrzewkę, po zmarznięciu- na zdrowie wlewam do kawy trochę domowej nalewki.
Pycha !!!
Kawą się rozkoszuję, relaksuję, delektuję.
Lubię ją pić: o różnych porach dnia, w niezwykłych miejscach, z ciekawymi ludźmi.
Pysznie smakuje u moich rodziców i siostry na świeżym powietrzu, w altance, koniecznie wśród zieleni i kwiatów.
Smaczna jest u starszej Pani Marii, mojej przyjaciółki- od koronek. Zawsze podawana w eleganckiej, fajansowej  filiżance, przy wspomnieniowych opowieściach.
Codzienna z Mężem, kiedy wraca z pracy, smakuje wyśmienicie.
Często Dzieci zapraszają nas do kawiarni, takie wyjścia są wyjątkowe, bezcenne:)
Tutaj byłyśmy z Córką, polecam klik
/kawa przelewowa w Coffe Garden w Krakowie/

Albo po prostu piję swoją ukochaną kawkę w samotności, np. przy dobrej muzyce, książce, filmie.
Kolejne miejsce, gdzie byłam i polecam klik

Kawy nie należy mylić z kavą. Ta druga, to roślina ozdobna i lecznicza.
Z ciekawostek wyczytanych.
Kawa zmniejsza ryzyko występowania choroby kurczu powiek.
Kawa, czyli 1- 2 filiżanki dziennie poprawia pamięć, obniża ryzyko wystąpienia chorób: Alzheimera i Parkinsona, cukrzycy typu II, chorób serca, raka jelita grubego, wątroby, pęcherza. A, to dzięki dobrym źródłom przeciwutleniaczy. Te z kolei zwalczają wolne rodniki i zapobiegają niszczeniu i mutowaniu komórek. Nadto kofeina rozszerza oskrzela, zatem ułatwia oddychanie i dotlenia organizm, np. przy astmie.
Doskonale usuwa toksyny z naszego organizmu, ma działanie moczopędne.
Kawa skutecznie odświeża oddech, wystarczy gryźć ziarenka.
Pochłania także zapachy w lodówce.
Kawa może posłużyć jako świecznik, tj. wsypana do przezroczystego naczynia, jej ziarenka, cudnie pachną, po zapaleniu w środku świeczki.

Z kawy, także ziarenek robiłam wspaniałą nalewkę. Ziarenka były wciskane w skórkę całej cytryny. Zalane alkoholem. Niezwykły bukiet smakowy się wytworzył.
Aby kawa była bardziej aromatyczna, można dodać do niej kawałki gorzkiej czekolady i zamknąć szczelnie.
Kawa zawiera kofeinę, zatem nie powinny jej spożywać dzieci. A także  kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ponieważ płód nie potrafi przetwarzać kofeiny, a także przenika do mleka.
Przeciwwskazaniami do picia kawy są takie choroby, jak: osteoporoza,  wrzody przewodu pokarmowego, nadciśnienie tętnicze, tzn. częste jego skoki.
Bezpieczna kawka kofeiny dziennie, to 3 filiżanki kawy, tj. 400 mg. Pamiętajmy przy tym, że kofeina znajduje się nie tylko w kawie, ale herbatach: czarnej, zielonej oraz napojach, typu cola.
Starałam się zgłębić temat, jak najobszerniej.
A Wy kochani, jaką pijecie kawę, lubicie?
Zapraszam wszystkich na filiżaneczkę tego wspaniałego, czarnego napoju:)

Dziękuję pięknie wszystkim za pozostawiane komentarze na temat, pozdrowienia:)
Miło mi gościć nowe twarze na moim skromnym blogu:)

do posłuchania o kawie klik
Polecam kawę, ciasta, desery w kawiarni Miód Malina w Chrzanowie klik

Cytat na dziś:

"Nigdzie się człowiek tyle nie dowie
o lokalnym obyczaju, języku i slangu,
o aktualnych wydarzeniach,
o cenach, o tym co właśnie minęło albo ma nadejść,
ba, nawet o samym sobie
nigdzie się tyle człowiek nie dowie,
co przy porannej kawie".
Wojciech Cejrowski

1 komentarz:

  1. Ciekawy post i mój ulubiony napój. W różnych okolicznościach spożywany, a ceniony zwłaszcza przy książce, muzyce, rozmyślaniu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń