poniedziałek, 16 listopada 2015

Jesienna kuchnia Morgany

             Witam serdecznie i smacznie wszystkich miłych gości na moim blogu, przede wszystkim nowe twarze, min Panią Agnieszkę K. :)
Dawno nie było moich przepisów, zatem dzisiaj garść propozycji jesiennych.
To pora roku, gdzie dania powinny być syte, rozgrzewające oraz pełne witamin.
Zapraszam do wspólnego gotowania i pieczenia.
Na początek proponuję słodki przepis z owocami. To smaczna, słodka propozycja na jarski obiad lub kolację, nie tylko dla dzieci.

Krążki jabłek w cieście cynamonowym:

Ciasto cynamonowe:
330 g mąki pszennej
2 duże jaja wiejskie
4 łyżki czubate jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka 3,2%
4 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki cukru
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
5 jabłek twardych 
do smażenia: masło klarowane
cukier puder do posypania po wierzchu

Przygotowanie ciasta cynamonowego: do garnka przesiewamy mąkę. Wbijamy żółtka. Dodajemy resztę składników. Mieszamy na gładką masę. Wsypujemy cynamon. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy z ciastem. Mieszamy na gładką masę. Powinna być gęste. Odstawiamy na ok. 30 min, przykrywamy ściereczką. 
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Przy pomocy wykrawacza do jabłek usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na grube plastry.
Zanurzamy krążki jabłek w cieście cynamonowym.  Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Osączamy placuszki na ręczniku papierowym. 
Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Podajemy gorące placuszki na jarski obiad lub kolację.  

/smacznego/

A teraz czas na sytą zupę warzywną. To smak z dzieciństwa ulubiony, do którego wracam.
Nie lubiłam kiedyś kaszy, zatem zastąpiłam ją ryżem.

Krupnik z ryżem:

Składniki:
500 g mięsa drobiowego 
100 g obranej marchewki
50 g obranego korzenia selera
50 g obranego korzenia pietruszki
50 g obranej cebuli
200 g obranych ziemniaków
5 płaskich łyżek suchego ryżu
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz czarny- do smaku
zielona pietruszka

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości. 
Zupę przecedzamy.  Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do gorącego wywaru drobiowego. Dolewamy wody.
Od razu wsypujemy do zupy suchy ryż.  Dodajemy listek, ziele, przyprawy. Gotujemy do miękkości warzywa i ryż. 
W miarę konieczności dolewamy wody. Zupa nie powinna być zbyt gęsta. 
Na końcu  wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Krupnik podajemy na gorąco. Przyprawiamy pieprzem. Można jeść z dodatkiem pieczywa.

/smacznego/

Dobre rady:  mięso drobiowe wyjmujemy po ugotowaniu. Możemy na końcu  obrać z kości, pokroić i dodać do zupy albo zużyć np. do krokietów.

Wciąż jemy za mało roślin strączkowych, które są bardzo pożywne. Polecam jedzmy cieciorkę oraz soczewicę. Oto jeden z moich przepisów.

Smażone kuleczki z ciecierzycy panierowane w krakersach:

500 g ciecierzycy suchej
3 ząbki czosnku
średnia cebula
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka chilli
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
sól morska- do smaku
olej rzepakowy do smażenia
pokruszone krakersy i 2 jajka- do panierowania
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namaczamy w zimnej wodzie- na noc.  Możemy lekko podgotować. Następnie m
iksujemy cieciorkę z cebulą i czosnkiem. Masa powinna być gładka. Wsypujemy przyprawy. Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, świeże posiekane zioła. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Masa powinna być gęsta, mieć taką konsystencję, aby można z niej lepić kulki.
Panierka: rozkruszamy krakersy. Rozmącamy jajka. Lepimy średniej wielkości kuleczki. Panierujemy, najpierw w jajku, potem w krakersach.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kuleczki z obu stron na rumiano, na wolnym ogniu.
 Wyjmujemy usmażone kuleczki z ciecierzycy, nadmiar tłuszczu osączamy na papierowym ręczniku.
 
Kuleczki podajemy na gorąco z sosem jogurtowo -czosnkowym. 
/ smacznego /
Życzę przyjemnych chwil spędzonych w kuchni oraz ciekawych inspiracji:)

                                 słucham, bo lubię- klik

                                         Cytat kulinarny: 

"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje".
Aleksander Fredro
 

5 komentarzy:

  1. Ostatni przepis na kuleczki z ciecierzycy mnie na tyle zaciekawił, że wypróbuję :)
    Serdeczności Morgano :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same smakowitości mniam ,mniam pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz wszelkie zupy na rozgrzewkę jak najbardziej. Pozdrawiam Bożenko cieplutko-;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też nabrałam ochoty na kuleczki...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie tutaj. Ja dorzucę jeszcze dwie swoje propozycje: Lekki rosołek z kaszą jaglaną. Pyszny, dietetyczny, gotowany na udkach . I zupa z soczewicy, gęsta, pożywna. A wiemy, że i kasza jaglana i soczewica są bardzo zdrowe. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń