poniedziałek, 16 listopada 2020

Jesienne kucharzenie Morgany

  Kochani!
Dziś obiecany post kulinarny, temat mój ulubiony🍩🥗🥐🥦🍅🍏
Pierwszy przepis, to danie obiadowe, czyli zupa Boeuf Stroganow.
Moja wersja jest drobiowa.

Drobiowy Boeuf Stroganow:

620 g mięsa drobiowego
125 g obranej cebuli
500 g pieczarek
220 g papryki świeżej, kolorowej
3 średnie kiszone ogórki
270 g groszku zielonego, może być mrożony
3 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 1 litra bulionu z rosołu
do smaku przyprawy: sól, papryka czerwona, bazylia, chili, ziele angielskie, liść laurowy
świeża natka pietruszki i bazylia   

Mięso kroimy  w cienkie paski, przesmażamy na oleju z dodatkiem przypraw: soli, papryki, chill.
Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
A także pokrojone w talarki pieczarki. Możemy je tylko umyć i podsmażyć razem ze skórką. 
Przesmażamy pokrojoną w grubsze paseczki paprykę.
Ogórki kroimy w paseczki.
Przekładamy do garnka z bulionem.
Dodajemy pozostałe składniki i zmiażdżone ząbki czosnku.
Doprawiamy do smaku. 
Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
Na końcu wsypujemy pokrojona natkę pietruszki i bazylię.
Zupa powinna być średnio gęsta.
Smakuje podana na gorąco z domowym pieczywem, jako syte danie jednogarnkowe.



Kolejne danie obiadowe, to pierogi.
Najpierw przepisy na dobre ciasta pierogowe.

Ciasto na pierogi 1:
600 g mąki pszennej, typ 500 (moja "Zamojska")
500 ml gorącej wody
szczypta soli

Ciasto możemy wyrobić w misce, a dopiero później wałkować na stolnicy.
Do przesianej mąki wsypujemy sól, wlewamy stopniowo gorącą wodę i mieszamy szybko łyżką. A następnie krótko wyrabiamy ręką.
Ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do woreczka foliowego lub owijamy folią spożywczą.
Odstawiamy na 30 min.
Po tym czasie jest gotowe do wałkowania.
Ciasto jest elastyczne, plastyczne, nie wysycha.
Porcja ciasta na ok. 75-80 średnich pierogów.

Ciasto na pierogi 2:
3 czubate szklanki mąki pszennej, typ 500
1 szklanka letniej wody
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki oleju lub masła
szczypta soli

Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę, robimy dołek. Wsypujemy sól, wbijamy jajka, wlewamy olej. 
Mieszamy, stopniowo wlewamy wodę, zarabiając ciasto.
Powinno nie kleić się do rąk i być elastyczne.
Formujemy kulkę, przykrywamy miska.
Odstawiamy na ok. 20-25 min.
Możemy wałkować.
Zawsze dzielimy ciasto na części, a resztę przykrywamy, aby nie wysychało. Może być ściereczka płócienna.
Porcja na ok. 46-50 pierogów.


A teraz przepisy na farsze do pierogów.

Farsz mięsny z kapustą:

500 g ugotowanej, zmielonej łopatki wieprzowej
250 g ugotowanej kapusty kiszonej
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 surowe jajko
sól, pieprz czarny, oregano, majeranek
masło do zeszklenia cebuli

Ja kapustę kiszoną po ugotowaniu, siekam drobno nożem, nie mielę jej w maszynce.
Cebulkę drobno siekam, przesmażam na maśle.
Wszystkie składniki razem łączę, dodaję zmiażdżony czosnek, doprawiam do smaku. 
Razem krótko przesmażam.
Można dodać świeże lub namoczone i ugotowane grzyby suszone- posiekane nożem.
Pierogi z takim farszem okraszamy stopioną słoninką.


Farsz z sera białego na słodko:

500 g sera białego lub twarogu
żółtka
cukier waniliowy
szczypta cynamonu
cukier do smaku

Ser przeciskamy przez praskę.
Wszystkiego składniki ucieramy na gładką masę.
Można zamiast cynamonu dodać posiekane świeże liście mięty lub szałwii.
Pierogi polewamy stopionym masłem z bułką tartą.

Farsz z sera białego na ostro:

300 g sera białego lub twarogu, przemielonego
500 g ugotowanych ziemniaków, przemielonych
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
do smaku: sól, czarny pieprz (sporo), pieprz ziołowy
masło do zeszklenia cebuli

Łączymy wszystkie składniki razem, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiamy do smaku. Lekko przesmażamy.
Pierogi z tym farszem okraszamy stopioną słoninką lub polewamy stopionym masłem.


Farsz z suszoną śliwką:

Śliwki suszone krótko moczymy w wodzie, ale gdy są miękkie nie ma takiej potrzeby. Łączymy ze szczyptą cynamonu

Do pierogów z takim farszem najlepszy jest sos przygotowany z miodu, masła i soku z cytryny. 
Razem wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia składników.

A teraz moje propozycje ciast.
W tym roku zostałam obdarowana mnóstwo przepysznych słodkich jabłek, stąd wiele moich przepisów, z tymi owocami właśnie.

Rolada jabłkowa:

1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki oleju rzepakowego
 10 średnich jabłek
cukier puder i cynamon do smaku

Ubić pianę z białek, ze szczyptą soli. 
Stopniowo wsypując cukier i dodając po 1 żółtku.
Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Wlać olej.
Wymieszać delikatnie szpatułką.
Obracać jabłka, pokroić na cienkie plasterki.
Ja miałam bardzo słodkie renety, dlatego nie dałam cukru wcale.
Jeśli jabłka są kwaśne posypujemy je cukrem.
Głębszą blachę z pieca (wymiary 36x33 cm) wyłożyć pergaminem.
Na papierze poukładać jabłka. Posypać cynamonem.
Zalać je ciastem.
Piec ok. 30 min. w 160 stop. C.
Na upieczone, jeszcze gorące ciasto, kładziemy lnianą ściereczkę, zdejmujemy pergamin i zwijamy ciasto w roladę.
Posypujemy cukrem pudrem.
Pozostawiamy do wystygnięcia.



Jeszcze jedno szybkie i smacznie ciasto jabłeczne.

Sypana szarlotka:

200 g mąki pszennej
240 g kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 cukru
200 g masła
3 czubate łyżeczki cynamonu
1,2 kg obranych jabłek

Składniki suche mieszamy razem, oprócz cynamonu.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Tortownicę o średnicy 27 cm wykładamy pergaminem.
Wysypujemy pierwszą warstwę składników suchych.
Wykładamy połowę jabłek, posypujemy cynamonem. Ubijamy.
Kolejna warstwa masy suchej, jabłka, cynamon. Ugniatamy mocno.
Na wierzch kroimy twarde masło w wiórki lub plasterki na całej powierzchni.
Pieczemy w temp. 175 stop. C ok. 40-45 min, do zrumieniania.
Szarlotka wybornie smakuje na gorąco.


I jeszcze jedno ciasto, tym razem z dodatkiem cukinii.

Ciasto cytrynowe z cukinią:

3 szklanki maki pszennej
3 jajka
1 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
3/4 oleju rzepakowego
szczypta soli
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kurkumy
4 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
2 szklanki startej na tarce cukinii razem ze skórką

Składniki powinny mieć temp. pokojową.
Całe jajka roztrzepujemy trzepaczką rózgową razem z olejem.
Wsypujemy cukier, sól, wlewamy olej. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz cukinię.
Mieszamy
Wsypujemy przesiane: mąkę z proszkiem do pieczenia i kurkumę.
Delikatnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 23, 5x 33,5 wykładamy pergaminem.
Wylewamy ciasto.
Pieczemy w temp. 180 stop. C ok. 45 min.
Wyjmujemy z pieca. Zostawiamy na chwilkę jeszcze w foremce.
Studzimy na kratce.
Wierzch oblewamy stopioną czekoladą. Posypujemy kolorowymi groszkami cukrowymi.




Kochani! wypada życzyć smacznego🍩☕
Nadal czekam na Wasze komentarze po wypróbowaniu przepisów z poprzednich postów.
Zdrówka nieustająco Wam życzę, pogody ducha i tylko dobrych dni😀🌞🍁🍂😀
Pozdrawiam cieplutko, witam nowe twarze na moim blogu🤗🌸

do posłuchania na jesienny czas



Motto do zapamiętania:

"Jedz by zadowolić siebie, ubieraj się, aby zadowolić innych.

Od czasu wynalezienia sztuki kulinarnej ludzie jedzą dwa razy więcej niż wymaga tego od nich natura".

Benjamin Franklin

39 komentarzy:

  1. Jeść mi się zachciało na te przysmaki tylko pora za późna, chęci muszą poczekać do rana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj na moim blogu😘
      Chęci poczekały i co dalej?😀

      Usuń
  2. Mój mąż ma teraz dużo wolnego i odkrywa na nowo swój talent kulinarny. Ostatnio więc pojawił się na stole sernik, a co dnia to inny obiad. Mam jak pączek w maśle. ^_^

    OdpowiedzUsuń
  3. No kochana, teraz to mi narobiłaś apetytu na pierogi i zawijaniec z jabłkami. Musze spróbować tych pierogów, wprawdzie kuchnia to nie moje królestwo, ale z takimi przepisami musi się udać.
    W zasadzie chętnie wypróbuje wszystkie propozycje, dzięki za pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  4. Morgano droga, kupuję te przepisy. Szczególnie zupę, pierogi i ciasto z cukinią.:)
    U mnie dzisiaj skromnie: zupa szczawiowa z jajkami na twardo.:)
    Serdeczności posyłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dania mięsne nie są dla mnie, ale ciasto chętnie bym sobie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ kusisz Morgano smakołykami...
    Pozdrawiam serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za nowe przepisy! Dla mnie i moich biskich cały czas numerem jeden jest Twój kruchy placek z borówkami i pianką. A Strogonowa robię jako drugie danie z wołowiny, teraz wypróbuję Twojego. Robię też różne pierogi, ale podoba mi się Twój sposób zawijania, ten z falbaneczką. Nasze ulubione to z jagodami. No i zrobię roladę jabłkową. Dzięki, zdróweczka:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smakołyki! Będę musiała koniecznie wypróbować.
    Serdeczne uściski posyłam, kochana.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam :) Bardzo lubię Stroganowa w wydaniu drobiowym, dawno takiego nie przyrządzałam, ostatnio zawsze ze schabem, muszę przypomnieć sobie ten smak :) Jeśli chodzi o ciasto na pierogi, to robię zarówno z jajkiem jak i bez, w wersji bez jest bardziej miękkie, ale zawsze dodają łyżkę oleju. Pyszne słodkości do kawy :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko skopiowałam, przecież teraz jestem dwurodzinną kucharką. Pomysłów mi czasem brakowało, a tu takie proponujesz rarytaski. Dziękuję. Będę od jutra wdrażać w życie. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto cytrynowe z cukinia, no no no to mnue zaskoczyłaś. Muszę spróbować. Serdeczne pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż ślinka pociekła tyle pyszności. Zjadło by się jakąś porządną zupkę, myślę że z przepisu skorzystam. Pierogi to ja po prostu uwielbiam. Nigdy nie odstawiałam ciasta w folii, skorzystam z tej rady :). Może i coś na deser z Twoich przepisów wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierogi "kupuję" w każdej wersji.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie pyszności. Aż ślinka cieknie. Z przyjemnością bym spróbowała, niestety trzymam nadal dietę po wycięciu woreczka. Ale może kiedyś przyjdzie dzień na takie smakołyki.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Strogonow robię rzadko, bo trudno u nas o dobrą wołowinę a te z drobiu jakoś mi nie smakują. Ale pierożki to moje ulubione danie, zwłaszcza z nadzieniem ruskim, mięsnym, z niekwaśnej kapusty z grzybami, z kaszą gryczaną i słoninką.
    A czym się różnią w robieniu pierogów te dwa przepisy na ciasto?
    Pozdrawiam jesiennie ale słonecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Morgano, same smakowitości u Ciebie! :)
    Wszystko wygląda bardzo apetycznie, ślinka mi cieknie.
    Mnie niestety pierogi nie wychodzą, zawsze gdzieś mi tam ciasto się przedziurawi i farsz ucieka. Ale może teraz, z Twoimi przepisami, w końcu się uda. Urzekła mnie też falbaneczka na pierogach, ja przeważnie odciskałam "ząbki" widelcem (może wtedy niechcący dziurawiłam ciasto?).
    W każdym razie bardzo dziękuję za nowe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  17. U nas często gości na stole taki a,la boef stroganow:)chociaz ja osobiście wolę go z polędwicą,nawet wieprzową:)przepis na ciasto z cukinią zapisałam:))jak upiekę to się pochwalę:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Tego strogonowa wg, Twojego przepisu to koniecznie muszę zrobić.
    Wspaniałe przepisy Morgano.
    A teraz jest właśnie czas żeby poświęcić się bardziej kuchni i domowi.
    Do dogodzić podniebieniom naszych Najbliższych.
    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Stroganowa robię ale z polędwicy wieprzowej:)
    Pierogi uwielbiam, najlepsze są z kapustą i grzybami :)
    Serdeczności zostawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ile pyszności u Ciebie!
    Podziwiam rant w pierogach. Ja nie potrafię go zrobić. Pierogi rzadko goszczą w moim domu ponieważ nie znam umiaru w ich jedzeniu. Robię je według pierwszego przepisu.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Alez dobroci ja tu widzę:) wszystko takie apetyczne az ciezko oczy odrwac :) takiej rolady jabłkowej to nie jadłam i dziekije za przepis. Z chęcią go wypróbuję :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie pyszności u Ciebie, chęci mi narobiłaś na pierogi, które bardzo lubię , ale rzadko je lepię bo są bardzo pracochłonne. Moje pierogi nie wyglądają tak pięknie jak Twoje.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  23. ..Kochana ależ dużo niezwykłości kulinarnych, a jakich samkowitych ❤
    niby piecze się i gotuje to samo, ale warto czytać uważnie ciekawostki,
    a u Ciebie świetne praktyczne rady można wyczytać :)
    ..oczywiście zapisałam Twoje prpoporcje składników i jak tylko poczuję się na siłach, to nie omieszkam gotować i piec w/g Twoich zaleceń ❤

    - pozdrawiam Cię Bożenko najserdecziej, życzę moc zdrówka i pięknych chwil każdego dnia ❤

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszności, oczywiście jabłka na pierwszym miejscu. Taki zwijany będzie na następny weekend, super.
    Serdeczności zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepysznie prezentuje się ta rolada jabłkowa :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Pierożki wyglądają smakowicie. Ja niestety nie mam talentu kulinarnego. Moja ostatnia próba zrobienia kopytek skończyła się pobojowiskiem w kuchni i chęcią poddania się. Ciasto ciągle kleiło mi się do rąk, choć dodawalam sporo mąki. Może skorzystam z Twojego przepisu i pójdzie mi lepiej z pierogami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam na moim blogu🤗🌼
      Przepisów na kopytka jest kilka na moim blogu-zapraszam, nie poddawaj się!🤗

      Usuń
  27. Pan Wojtek trzyma się zdrowo. Niedługo mam wpaść do Niego i coś tam pomóc. Przy okazji opowiada mi historie ze swojego życia z naszych żoliborskich okolic.

    Rewelacyjny post. Kocham pierogi, pierożki. Najbardziej ruskie. Ale sam nie robię tylko kupuje gotowe. Najbardziej lubię pierogi firmy Jawo bo przypominają domowe pierogi. Oczywiście moja mama tez je robiła. Pamiętam te z dudkami :) Właśnie podałaś mi temat na obiad. Bo sam się żywię. Dziękuję, smacznego i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Śliczne te pierożki o zawijanych brzegach. To jakiś regionalny sposób? Bo u nas, w Pyrlandii, wszyscy je zlepiają widelcem, albo jeszcze częściej specjalną foremką - jak na przykład zrobiła to dzisiaj Koleżanka Małżonka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje: Babcia, Mama i Siostra robią cudne falbanki, ja się zawsze staram😉
      Świętokrzyski sposób ozdabiania pierogów🥟😉

      Usuń
  29. Mięsa nie jem, ale 🥟 pierogami z serem i ciastem nie gardzę.
    Pozdrawiam serdecznie 💌

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam domowe pierogi. Zaintrygowało mnie też ciasto cytrynowe z cukinią :-) Jestem wegeatrianką więc dania mięsne w moim repertuarze żywnościowym pomijam :-)

    Spokojnego dnia kochana Morgano

    OdpowiedzUsuń
  31. Musze Ci powiedziec Morgano ze podziwiam Cie za ta sympatiedo pichcenia. Swietne przepisy. Pozdrawiam Cie. Duzo zdrowia i usmiechu.

    OdpowiedzUsuń
  32. Witaj mglistym piątkiem Morgano
    W taki dzień najchętniej zjadłabym tą zupę
    Pozdrawiam końcówką listopada

    OdpowiedzUsuń
  33. Dziękuję za wszystkie komentarze, czekam na Wasze opinie po wypróbowaniu przepisów😉🥣🍰☕

    OdpowiedzUsuń
  34. Ależ u Ciebie smakowicie! Same pyszności :) Wieki nie robiłam domowych pierogów. Muszę w końcu nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń