czwartek, 16 maja 2019

Smacznie, wiosennie...

                Witam cieplutko wszystkich miłych blogowiczów, a nowe twarze szczególnie:)
Dawno nie było kulinarii, zatem: zdrowo, kolorowo i smacznie..
Osoby pracujące mają mało wolnego czasu, a jeść się szybko chce. Mam zawsze w zanadrzu przepisy, które sama wymyślam, a nie kosztują zbyt dużo czasu, ani pieniędzy.
Zacznę od sałatki. Wymyśliłam sobie taki oto skład, przy okazji uroczystości rodzinnych.

Wiosenna sałatka z pierożkami tortellini: 

250 g pierożków tortellini (ja użyłam szynką, 3- kolorowe)
150 g fasolki czerwonej z puszki
300 g ananasa z puszki
1 średnia czerwona cebulka
1 duży pomidor
pieprz biały

Sos curry:
3 czubate łyżki majonezu "Winiary" lub innego delikatnego
1/2 łyżeczki przyprawy "Curry"
2 łyżki soku z ananasa

Pierożki tortellini gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Ugotowane przelewamy zimną wodą, studzimy. Wsypujemy do szklanej miski.
Pomidora myjemy. Kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy do miski. Fasolkę odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Obraną cebulkę- drobno siekamy.
Ananasa odcedzamy. Kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
Przygotowujemy szybki sos z Curry. Ucieramy razem majonez, przyprawę Curry. Wlewamy sok ananasa- mieszamy.
Składniki sałatki delikatnie mieszamy w misce. Doprawiamy pieprzem.
Sałatkę delikatnie łączymy z sosem Curry. Mieszamy lekko.
Przed podaniem sałatkę warto schłodzić.
Dekorujemy sałatkę w/g uznania.

Smacznego ;)

Pora na zupę, a mianowicie rosół. Każda gospodyni domowa ma swój przepis, a ten jest mój.

Rosół z indyka:

700 g mięsa z indyka (szyja, skrzydło, udko)
100 g cebuli przypalonej
200 g marchewki
80 g korzenia pietruszki
80 g korzenia selera
świeży lubczyk i natka pietruszki
sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liść laurowy- do smaku

Najpierw dokładnie myjemy mięso w cieplej wodzie. Następnie przekładamy go garnka i zalewamy zimną wodą, ok. 2,5 l. Zagotowujemy krótko i zbieramy szumowiny lub nie. Na ten temat zdania są podzielone, bo to cenne białko. Gotujemy na wolnym ogniu.
Obieramy warzywa. Cebulę przepalamy. Dodajemy pokrojone dopiero pod koniec gotowania.
Rosół gotujemy na małym ogniu. Wsypujemy przyprawy. Doprawiamy do smaku.
Rosół możemy przecedzić lub tylko wybrać ziarenka pieprzu, ziela i liść laurowy. Wyjmujemy wcześniej mięso.
Rosół podajemy na gorąco z makaronem nitki lub najlepiej własnej roboty. Można polać lanym ciastem.

Smacznego:) 

 Do jednych z takich potraw należą urozmaicone kotleciki. Smaczna propozycja dla jaroszy i smakoszy grzybów. Specjalnie przygotowałam dla Córki, która lubi połączenie warzyw i grzybów. 


 Kotleciki z warzywami i pieczarkami:

 250 g pieczarek
 12 dag obranej surowej marchewki
 50 g obranego surowego korzenia pietruszki
 50 g obranego surowego korzenia selera
 1 średni ząbek czosnku
 1/ 2 pęczka zielonej cebulki
 1 surowe jajko
 2- 3 łyżki bułki tartej do masy
 sól, pieprz czarny, vegeta- do smaku 
masło do podsmażenia warzyw, pieczarek
 olej rzepakowy do smażenia kotlecików
bułka tarta do obtaczania kotlecików
cząstki pomarańczy- do dekoracji i polania sokiem kotlecików

     Obieramy pieczarki i warzywa, myjemy je. 
Wszystkie warzywa oraz pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy na maśle do momentu odparowania soku. 
Studzimy. 
Dodajemy surowe jajko, posiekaną dymkę, przeciśnięty czosnek, przyprawy. 
Moczymy ręce w zimnej wodzie, formujemy niewielkie kotleciki. Gdyby mnie chciały się skleić można dodać troszkę bułki tartej. Obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron- na rumiano. 
Smakują dobrze polane sokiem z pomarańczy. Najlepiej cząstki poukładać przy daniu głównym na talerzu. 
 Kotleciki smakują z pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.  

Smacznego:)

Dla dopełnienia całości jest i deser. To kruche ciasto z malinami i borówką amerykańską z pianką i kokosową kruszonką. 
Zawsze latem mrożę różne owoce. Mam jak znalazł, kiedy potrzebuję szybko przygotować ciasto do kawki.
Właśnie gorące wyjęłam z pieca, mam niespodziewanych gości. Nie zdążyło wystygnąć.


Ciasto kruche z malinami, borówką amerykańską, pianką, kruszonką:

Ciasto kruche:
600 g mąki pszennej
6 żółtek
300 g masła ( może być pół na pół ze smalcem)
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2- 3 łyżki kwaśnej śmietany ( lub więcej, jeśli potrzeba)

Pianka:
białek
100 g cukru ( może być mniej, jeśli nie lubimy zbyt słodko)
szczypta soli

owoce świeże lub mrożone:
200 g malin
200 g borówki amerykańskiej

3 łyżki kokosu do kruszonki

Zarabiamy wszystkie składniki ciasta na kruche. Ja nie używam stolnicy, tylko miski. Ciasto jest miękkie, łatwo je wylożyć na blaszkę.
Garść ciasta odkładamy na posypkę, dodajemy kokos.
Resztę ciasta wykładamy na blaszkę 24x35 cm. Wcześniej wyłożoną pergaminem.
Z białek ubijamy gęstą pianę z dodatkiem soli. Powoli wsypujemy cukier.
Na ciasto ( nakłuwamy go widelcem ) wykładamy owoce.
Ja wyłożyłam na połowę ciasta maliny, na drugą borówkę. 
Pamiętajmy nie rozmrażamy wcześniej, jeśli wyjmujemy je z zamrażalnika!
Na owoce delikatnie rozsmarowujemy ubitą pianę.
Na wierzch rozkruszamy ciasto z kokosem.
Pieczemy, ok. 40-45 min w temo. 170 stop C.
Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
Studzimy, wyjmujemy z blaszki.
Kroimy na kwadraty.
/ z malinami /
/ z borówką amerykańską /

Kochani, co Wy dziś przygotowaliście na obiad?
Pozdrawiam Was smacznie, słonecznie i cieplutko na nadchodzące dni:)

słucham, bo lubię Maja Sikorowska- klik

Cytat do zapamiętania:

"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje".
Aleksander Fredro


40 komentarzy:

  1. Kotleciki z warzyw wyglądają apetycznie, ale ja poniżej mięsnych nie schodzę. ;-) Rosołu z indyka jeszcze nie kosztowałam i na razie nie będę miała sposobności, bo przez kilka najbliższych tygodni nie będę miała okazji stania przy garach. Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przygotowuję potrawy różnorodne,np. z mięsem (sama lubię), na słodko( nie jem słodyczy), dla każdego coś dobrego:)

      Usuń
  2. A propos sałatki, bo podałaś firmę majonezu, którego do niej używasz. Dlaczego musi być ten? Mnie się podoba ta sałatka i chcę ją zrobić i tak tu nie wytrzasnę winiar, ale pytam z ciekawości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to mój ulubiony majonez. Nie jest kwaśny, nie "zabija" smaku sałatki, tylko jest "spoiwem".
      Możesz go zastąpić, ale delikatnym, smacznego:)

      Usuń
  3. Mniam, pychota, lubię prawie wszystko.
    Taką sałatkę robię w różnych wariantach, z czerwona fasolą nigdy nie robiłam...
    Takie ciacho to uwielbiam, ale kusisz:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pysznie dziś u Ciebie :D Sałatka bardzo ciekawa, jeszcze nigdy nie robiłam takiej z tortellini i bardzo chętnie wykorzystam Twój przepis. Rosołek uwielbiam, a dawno już nie gotowałam. Wszystko wygląda naprawdę pysznie :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania przepisów:)
      Smacznego:)

      Usuń
  5. ale mi narobiłaś smaka na takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie-dosłodzony16 maja 2019 20:20

    Ciasto i kotlety brzmią pysznie!
    Domowy rosół z indyka również.
    Fajny zestaw, zjadlbym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj na moim blogu:)
      Ciekawy podpis...
      Zapraszam do skosztowania:)

      Usuń
  7. Te kotlety wyglądają pysznie, chętnie takie zrobię. Sałatka też mnie ciekawi. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam zatem na komentarz po wypróbowaniu.
      Smacznego życzę:)

      Usuń
  8. Pychotka. Kotleciki z warzywami i pieczarkami zachęcająco się do mnie uśmiechają :)) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, poczęstuj się:)
      Smacznie pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Jakie pyszności u Ciebie :) Zrobiłam kiedyś sałatkę z tymi pierożkami byla smaczna. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatki z pierożkami robię różne, zawsze smakują i są syte:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też często robię sałatkę pierożkową. Jest szybka i zawsze się udaje!!!
    Dziękuję za wizytę. Pozdrawiam bardzo serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam pięknie na moim blogu:)
      Kulinaria, to moja pasja:)

      Usuń
  12. Chętnie wypróbuje sałatkę, uwielbiam te pierożki i często jadłam je z serem, a tu w sałatce może być o wiele ciekawszy smak. Przepis zapisałam, teraz tylko iść na zakupy i można szaleć :)
    Świetne przepisy i pysznie wyglądające potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, napisz proszę jak smakowała sałatka:)
      Smacznego:)

      Usuń
  13. Uwielbiam twoje kulinarne posty. Muszę Ci powiedzieć, że bardzo na nie czekałam. Jutro będę mieć więcej czasu więc sobie kilka z nich przedrukuję: Sałatkę, kotleciki i ciasto.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, zapraszam, smacznego życzę:)

      Usuń
  14. Bardzo fajny przepis na tą sałatkę z tortellini, na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj na moim blogu:)
      Zapraszam, smacznie pozdrawiam:)

      Usuń
  15. Obecnie jestem po dwóch gołąbkach, ale zazdroszczę Twojemu mężowi.
    Musisz go bardzo kochać, ta sałatka jest bezsprzecznie magiczna

    OdpowiedzUsuń
  16. W kuchni, pomimo bólu stawów, zawsze się relaksuję.
    Zwłaszcza, gdy smakuje Bliskim:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie wypróbuję przepis na ciasto kruche :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Ach, jak smacznie, już późno, a mi ślinka leci! Rosołu z indyka jeszcze nie podawałam, ale ostatnio jadłam zupę z dodatkiem świeżego lubczyku i miała ciekawy, dla mnie nowy smak. Mogę spróbować z indykiem. A ciasto zapewne wypróbuję, na pewno jest smakowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię świeże zioła, bo dodają wyjątkowego aromatu potrawom i smaku oczywiście:)
      Smacznie pozdrawiam:)

      Usuń
  19. Odpowiedzi
    1. Kasiu! podobnie, jak Twoje, także zawsze smaczne:)

      Usuń
  20. Moja już odeszła na tamtą stronę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że to miał być komentarz do Dnia Mamy?
      Współczuję:(

      Usuń
  21. Ale pyszności!!!
    Aż pachną na ekranie :)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia;)

      Usuń