wtorek, 20 marca 2018

Kulinarne propozycje Morgany na wielkanocny stół

     Witam serdecznie w przedostatnim tygodniu przedświątecznym:, szczególnie miło nowe twarze:)
Czas pomyśleć już o porządkach, zakupach i menu.
Włączajmy całą rodzinkę do tych przygotowań.
Tydzień wcześniej wysiejmy rzeżuchę lub zboża: jęczmień, owies.


A teraz moje propozycje na spotkania przy rodzinnym stole, na słodko i nie tylko.
Na Wielkanoc nie może zabraknąć babki.
Ja, co roku robię inną, ponieważ nie lubię w kuchni monotonii.

Babka z jeżynami na biszkopcie:


Ciasto ucierane:

250 g mąki pszennej, typ 500

230 g cukru

4 duże jajka

250 g masła

1 1/2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia


Biszkopt:

80 g mąki pszennej, typ 450

120 g cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka płaska cukru wanilinowego

2 duże jajka

1 łyżka oleju rzepakowego


Ponadto:

250 g mrożonych jeżyn lub świeżych

cukier puder do posypania po wierzchu

Wykonanie ciasta ucieranego:

Mikserem ucieramy żółtka z cukrem. Masło topimy, studzimy. Wlewamy do żółtek utartych.

Do miksera nadal ,wsypujemy mąkę z proszkiem. Ucieramy ciasto. Ubijamy pianę z białek. Delikatnie łączymy pianę z ciastem. Do ciasta wsypujemy mrożone jeżyny.

Owoce delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto przelewamy do formy silikonowej w kształcie babki. Ciasto pieczemy w temp. 160 stop. przez ok. 25 min.

Biszkopt:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Wsypujemy cukier wanilinowy. Na końcu wlewamy olej.

Biszkopt wylewamy do formy, do upieczonego ciasta ucieranego z jeżynami. Wstawiamy do pieca na kolejne 20 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Wyjmujemy ciasto z formy. Posypujemy jeszcze gorącą babkę cukrem pudrem.

Babkę studzimy, wtedy kroimy na porcje.
/Smacznego/

 Teraz kolej na wiosenną porcję witamin.

Sałatka z kiełkami rzodkiewki:

230 g fasolki szparagowej zielonej mrożonej
75 g sałaty mix
3- 4 jajka
1/ 2 pęczka rzodkiewki
50 g kiełków rzodkiewki
1 średnia cebulka czerwona
1 średni ogórek wężowy
Sos:
2 łyżki miodu spadziowego
2 łyżki musztardy rosyjskiej
oliwy z oliwek
sól, cukier, pieprz biały- do smaku
Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzamy, studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w grubszą kostkę lub ósemki.
Cebulkę drobno siekamy. Ogórka kroimy w grubszą kostkę.
Sałatę myjemy, osuszamy.
Rzodkiewkę w kulkach, myjemy, kroimy w cieniutkie plasterki.
Ukręcamy gesty sos z: musztardy, oliwy, miodu. Dobrze doprawiamy na ostro.
W szklanej salaterce układamy warstwy składników. Po wierzchu polewamy sosem. Dekorujemy według uznania.
Podajemy, jak samodzielną przystawkę na kolację lub przyjęcie do chlebka swojskiego na zakwasie.
 /Smacznego/

Następna moja propozycja, to przepis z wykorzystaniem  mięsa mielonego. To delikatna, dekoracyjna forma podawania mięsa mielonego. Na gorąco i zimno, równie wyborna.
 
Kukułcze gniazda smażone w głębokim tłuszczu: 

1/ 2 kg mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
6 jajek na twardo
1 jajko surowe
1średnia bułka pszenna
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki- 2 łyżki
2 łyżki bułki tartej do masy
sól, pieprz czarny, Vegeta
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia

Mięso mielimy samemu w domu. Najlepiej użyć mieszanego, wołowego i wieprzowego w równej proporcji. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Gotujemy jajka na twardo. Cebulę, czosnek, bułkę mielimy razem z mięsem w maszynce.
Wszystkie składniki razem mieszamy, wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku. Wsypujemy bułkę tartą- do uzyskania gęstej konsystencji. Jajka ugotowane, obieramy i studzimy. Wyrobioną dobrze masą mięsną oblepiamy jajka na twardo, każde z osobna. Każdą kulkę jajeczno- mięsną, obtaczamy w tartej bułce.
W głębokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kulki mięsne. Smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy na gorąco, przekrojone na pół z dowolną surówką lub jako danie obiadowe z ziemniaczkami.

/Smacznego/

Pamiętajmy, że Wielkanoc, to przede wszystkim przeżycia duchowe, zatem spowiedź, a także  udział w uroczystościach w Wielkim Tygodniu.
To czas modlitwy, zadumy, wyciszenia.
Pozdrawiam Was serdecznie :)


/tak pięknie mi rozkwitł Amaryllis- Hippeastrum/

Z ostatniej chwili, dziś 21 marca, pierwszy dzień wiosny i mój nowy wizerunek, wróciłam do ulubionej rudości.Mój Mistrz grzebienia obiecał mi przemianę na wiosnę i mam:)



Cytat do zapamiętania:

"Aby dojść do nieba, trzeba oderwać się od ziemi."
św. Teresa z Ávili

28 komentarzy:

  1. Morgano,
    u Ciebie jak zwykle świetne propozycje na święta.
    Zaciekawiła mnie: Sałatka z kiełkami rzodkiewki.
    U mnie w tej chwili kiełkuje soczewica. Może też będzie dobra do takiej sałatki?
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać kiełki według upodobań.
      Smacznego zatem i napisz koniecznie, jak smakowało:)

      Usuń
  2. Super!!!
    Nie będę musiała za bardzo się zastanawiać tylko wykorzystam Twoje przepisy.
    Dziękuję Morgano.
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No wiesz co! Prawie zakapałam śliną klawiaturę :P Przepisy mega... i te jeżyny! Tylko mi się za latem westchnęło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przypomnienie, że to już czas na wysianie rzeżuchy. Smaczne propozycje podałaś, szczególnie ciekawa jest baba i sałatka. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poprosimy teraz o przepis na coś, od czego się chudnie. I nie mówię tu o zmartwieniach! Taka Mistrzyni na pewno zna przepis na coś pysznego, od czego ubywa tłuszczyku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nit!
      Zapraszam na lekcje indywidualne, moja rodzinka trzyma formę, zatem zdrowo ich odżywiam:)

      Usuń
  6. Świetnie propozycje i bardzo smakowicie wyglądają. Amarylis rzeczywiście pięknie zakwitł.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję serdecznie, skorzystam.Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię zapachu rzeżuchy. Mojej mamie to nigdy nie przeszkadzało i ją jadła ze smakiem w kanapkach. Podobno bardzo zdrowa.
    Owies siałam kiedyś dla kota.
    A porządki świąteczne to dla mnie dziwna sprawa, bo sprzątam częściej niż dwa razy w roku i zupełnie nie wiem co bym miała teraz nadzwyczajnego na te święta zrobić.
    Wielkanoc dziś, to są pogańskie obrządki ;) Wielkanoc była obchodzona w czasach biblijnych, nawet Jezus świętował... ooo....! Ale jak to? Żył przecież wtedy. Ano, chrześcijańska Wielkanoc to coś zupełnie innego.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szanuję Twoje wybory, pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. Jak to dobrze, że świątecznie. Ja wykorzystam kukułcze gniazda, można przygotować je wcześniej, a potem podgrzać w piekarniku.
    Zasyłam serdeczności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, mięso jest smaczne i na zimno i na gorąco.
      Smacznie pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Świetna propozycja na zdrową sałatkę świąteczną. Ja jeszcze nie wiem jaką zrobię. Na pewno będzie tort wielosmakowy-próba generalna przed komunią córki, babka+babeczki do koszyczków, sernik i może jeszcze mazurek ;) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne święta będą i u Ciebie Asiu, jak zawsze:)

      Usuń
  11. Ślicznie dziękuję. Ale mi smaczka na sałatke z kkiełkami zrobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta sałatka faktycznie jest smaczna, polecam:)

      Usuń
  12. Ale ta sałatka smakowicie wygląda! :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Podziwiam - i kulinaria, i elegancką fryzurkę.
    Radosnych Świąt, niech nie zmęczą Cię przygotowania, wiosenne słoneczko ogrzeje cię i przyniesie dobre samopoczucie a rodzinka doceni Twoje starania. Błogosławieństwa na każdy dzień, życzy

    MBI

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana!
      I Tobie oraz Bliskim życzę miłych, radosnych Świat:)
      Milutko pozdrawiam:)

      Usuń
  14. Ja muszę przygotowania do świąt ogarnąć sama, bo nie mam kogo włączyć. Kulinarne propozycje warte wykorzystania. Jeśli przód fryzurki tak samo perfekcyjny jak tył, to czapki z głów.
    Margo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, mój fryzjer Paweł, to perfekcjonista w każdym calu:)

      Usuń