Lato w pełni, zatem pora na gotowanie, pieczenie, przetwory z warzywami i owocami w roli głównej.
Dziś proponuję pyszną, pachnącą moją szarlotkę z polskimi, zdrowymi jabłkami.
A, oto przepis.
Szarlotka- smak dzieciństwa
Ciasto kruche:
580 g mąki pszennej, typ 550
200 g cukru
5 dużych jajek wiejskich- same żółtka
330 g masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
Masa jabłeczna:
1,2 kg twardych jabłek
200 g cukru
3 czubate łyżeczki cynamonu
Ponadto:
3 czubate łyżki kokosu
3 łyżeczki cynamonu- do posypania ciasta
cukier puder do oprószenia po wierzchu ciasta
Wykonanie ciasta kruchego:
Składniki powinny mieć temp. pokojową, sypkie przesiewamy.
W misce zagniatamy szybko kruche ciasto. Nie ma potrzeby wyrabiać go na stolnicy, ani wałkować.
Z ciasta wykładamy na blaszkę 3/4 z całości, wyłożoną pergaminem, o wymiarach 33x23 cm.
Nakłuwamy ciasto widelcem. Posypujemy kokosem, cynamonem.
Wykonanie masy jabłecznej:
Jabłka
obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o
dużych oczkach. Przekładamy do rondla. Wsypujemy cukier. Przesmażamy na
gładką masę, mieszamy, aby nie przypalić. Na końcu wsypujemy cynamon.
Mieszamy. Studzimy.
Masę wykładamy na ciasto.
Na wierzch skubiemy pozostałe kruche ciasto. Lekko wgniatamy w jabłka.
Ciasto pieczemy w 175 stop. C przez ok. 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
Wyjmujemy z pieca. Lekko studzimy, wyjmujemy z blachy, zdejmujemy pergamin, przekładamy na deseczkę.
Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Kroimy na kwadraty. Układamy na paterze szklanej lub ozdobnych, deserowych talerzykach.
Smacznego :)
Dobre rady:
Cukru do jabłek dodajemy w
zależności od ich kwasowości. Do jabłek możemy po usmażeniu dodać rum,
posiekane orzechy włoskie lub namoczone rodzynki.
Jeśli podczas pieczenia, zbyt mocno przypieka się wierzch ciasta- przykrywamy go papierem.
Pozostałe białka możemy wykorzystać, np. do upieczenia bezy lub usmażenia jajecznicy z pomidorami.
Pozdrawiam mile i smacznie na cały, nowy tydzień:)
Bożenko juz czuję zapach cynamonu i Twojej szarlotki :) Pyszna :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności ta Twoja szarlotka tutaj. Ale te kalorie, hehe. No cóż przecież nie każdy je liczy tak jak ja obecnie. I tylko tu się oblizuje w skrycie hehe. Pozdrawiam urlopowo, jedząc teraz tylko owoce bez ciasta.Mam przepyszne mirabelki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę !!! Przepis zapisałam, powala, chociaż mam też swój, dobry. W lipcu kupiliśmy nową kuchenkę gazową i testowałam ją, piekąc dwa razy w tygodniu ciasto, w tym szarlotkę. Z tego testowania przybyło mi 1,5 kg wagi, ale już wróciłam do normy. Serdeczności ślę :)
OdpowiedzUsuńMorgano,uwielbiam cynamon,a to ciasto juz pachnie...dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńO, matko! Ależ zapachniałó. szarlotki nie mam, ale kawę zaraz sobie zaparzę!
OdpowiedzUsuńCzęsto piekę szarlotkę. Moja rodzinka uwielbia ją na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szarlotkę. Jeszcze nie piekłam z nowych jabłek.
OdpowiedzUsuńKolejny raz korzystam z Twoich porad. Nie miałam pojęcia, że do jabłek można dodać rumu. Jeżeli pozwolisz, jutro wydrukuję przepis.
W miarę pisania komentarza wzrasta chęć zjedzenia kawałka szarlotki.
Pozdrawiam serdecznie:)
Przepis od Ciebie, Morganko, można potraktować jako pyszną wariację na temat aktualnie popularnej akcji pn. Jedzmy polskie jabłka :) Ja, póki co, kupuję nowozelandzkie, lecz podobno Polska i Japonia próbują dogadać się w sprawie handlu naszymi owocami, więc kto wie, może niedługo będą mogła wykorzystać Twoją propozycję jeszcze bardziej patriotycznie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA dla początkujących w kuchni szarlotka sypana:
OdpowiedzUsuńszklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
cynamon
ok. 1,5 kg jabłek (może być troszkę mniej, ale szarlotka wychodzi pyszna, jeśli jabłek jest więcej niż kilogram)
200 gram masła albo margaryny
Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części.
Jabłka (najlepiej jakieś całkowicie rozgotowujące się, ja używam renet albo antonówek) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej temperaturze).
Mhmm, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńOj ja też uwielbiam szarlotkę. Mmmm :))))
OdpowiedzUsuńSylwia- witam na moim blogu bardzo serdecznie, pozdrawiam mile ;)
UsuńDziękuję pięknie za wszystkie komentarze i przepis ;)
OdpowiedzUsuń