Przypadły mi ostatnio do gustu, a raczej smaku- kruche tarty.
Proponuję dwie moje nowe propozycje. Bardzo szybkie, proste, a zarazem smaczne. Dla dzieci i dorosłych.
Słodka- pasuje do kawki, kakao.
Słona wersja, to doskonała przekąska na kolację lub postny obiadek.
Owocowa tarta z budyniem i posypką kokosową
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, przesianej
25 dag masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 czubate łyżki proszku budyniowego waniliowego
3 łyżki cukru
2 łyżki masła "extra"
Posypka kokosowa:
5 łyżek kokosu
2 łyżki cukru kryształu
Truskawki świeże lub mrożone- ok. 25 dag
Wykonanie ciasta kruchego: wszystkie składniki na ciasto- zagniatamy szybko razem w misce.
Ciasto jest elastyczne, zatem nie wymaga wałkowania. Wystarczy go w formie rozłożyć rękami.
Przygotowujemy silikonową formę na tartę o śr. 28 cm. Wykładamy ciasto, formujemy brzegi. Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem.
Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 14 min. na złoty kolor. Wyjmujemy ciasto z form
Przygotowanie
masy budyniowej: Z całości mleka zimnego, odlewamy 1/2 szklanki.
Wsypujemy proszek budyniowy. Dokładnie mieszamy. Pozostałą cześć mleka
zagotowujemy razem z cukrem. Wlewamy zimny budyń. Gotujemy do
zgęstnienia
Na końcu dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszamy do ujednolicenia masy. Całość studzimy.
Owoce myjemy, osuszamy. Mrożone wyciągamy z zamrażalnika na sitko
Na wystudzone kruche ciasto, wylewamy zimny budyń
Na budyń układamy owoce. Jeżeli są małe- w całości, większe- kroimy.
Wykonanie posypki kokosowej: Na suchej patelni prażymy kokos. Pod koniec wsypujemy cukier, mieszamy. Lekko studzimy.
Na owoce wysypujemy uprażony kokos.
Całe ciasto wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce.
Smacznego :)
Dobre rady: wszystkie składniki na moje kruche ciasto mają temp. pokojową.
Sypkie- zawsze przesiewam.
Kruche ciasto jest bardzo smaczne i pachnące.
Truskawki mogą być zastąpione innymi miękkimi sezonowymi owocami.
Masy budyniowej nie studzimy w lodówce, wówczas nie utworzy się kożuch na powierzchni.
Forma
silikonowa jest bardzo praktyczna w użyciu. Nie wymaga smarowania przed
pieczeniem, łatwo się wyjmuje z niej ciasto. Prosto myje i użytkuje.
Pora na wersję słoną tarty.
Delikatna tarta z porem i Mozzarellą
Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej, przesianej
200 g margaryny lub masła
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie z pora:
20 dag obranego, umytego pora
3 jajka
200 ml śmietany kwaśnej
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa- do smaku
Ponadto:
100 g sera "Mozzarella"
30 dag mąki pszennej, przesianej
200 g margaryny lub masła
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie z pora:
20 dag obranego, umytego pora
3 jajka
200 ml śmietany kwaśnej
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa- do smaku
Ponadto:
100 g sera "Mozzarella"
Z podanych składników zarabiamy szybko kruche, słone ciasto.
Od razu wykładamy do formy silikonowej o śr. 28 cm. Wylepiamy także boki formy.
Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem.
Umyty por kroimy na cienkie plasterki.
Układamy równo na kruchym, surowym cieście.
Ze śmietany, jajek, przypraw- miksujemy gładki sos.
Sos wylewamy na warstwę pora.
Ser "Mozzarella" ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Startym serem posypujemy po wierzchu naszą tartę.
Pieczemy. ok. 30 min. w 190 stop. C.
Wyjmujemy z formy. Kroimy na porcje.
Smacznego:)
Dobre rady: ciasto zarabiam ręką, gdyż jest plastyczne. Nie wymaga wałkowania, wystarczy w formie równomiernie je rozłożyć.
Nakłuwanie ciasta przed pieczeniem, powoduje, że się nie wybrzuszy.
Ser "Mozzarella" jest miękkim serem, zatem wkładamy go do zamrażalnika, wówczas doskonale się ściera.
Musimy dobrze doprawić sos, wtedy potrawa będzie smaczna.
Jeśli podczas pieczenia, wierzch zbyt szybko się rumieni, zmieniamy na pieczenie z termoobiegiem, tylko od dołu.
Upieczona tarta jest rumiana, ale nie powinna być spalona.
Możemy podawać naszą tartę na gorąco z czystym czerwonym barszczykiem lub na zimno.
Nakłuwanie ciasta przed pieczeniem, powoduje, że się nie wybrzuszy.
Ser "Mozzarella" jest miękkim serem, zatem wkładamy go do zamrażalnika, wówczas doskonale się ściera.
Musimy dobrze doprawić sos, wtedy potrawa będzie smaczna.
Jeśli podczas pieczenia, wierzch zbyt szybko się rumieni, zmieniamy na pieczenie z termoobiegiem, tylko od dołu.
Upieczona tarta jest rumiana, ale nie powinna być spalona.
Możemy podawać naszą tartę na gorąco z czystym czerwonym barszczykiem lub na zimno.
Tarta jest syta i pożywna.
Zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia i smacznie wszystkich pozdrawiam:)
Słówko do Jagi- zdjęcia podpiszę, dziękuję, czasu wciąż brak:)
Motto na dziś:
"Człowiekiem jest ten, kto stoi sam wobec wieczności".
Tadeusz Miciński
Witaj Morgano!
OdpowiedzUsuńWpadam do Ciebie a tutaj takie pyszności...
Tartę z porem na 100% zrobię w najbliższym czasie.
Serdecznie pozdrawiam:)
Oj, oj, ale pysznie !!!! Zapisałam, tę z porów muszę zmodyfikować ze wzgledu na męża :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe przepisy Morgano,tę wersję na słono postaram się wyprobowac...pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wszystko wygląda więc , jakem łakomczuch na słodycze, wypróbuję zapewne w niedługim czasie. Serdecznie dziękuje za następne propozycje bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńPychotka ,szkoda że nie da sie posmakować wirtualnie:):):):
OdpowiedzUsuńNo i znowu pychota chyba sie skuszę pozdrawiam
OdpowiedzUsuń