poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Wiosenne kucharzenie Morgany

      Witam słonecznie wszystkich miłych gości na moim blogu:)
Dziś temat smaczny, zdrowy, kolorowy. O kulinariach rzecz będzie.
Na początek aromatyczne ciasto, które można zabrać na piknik, czy wycieczkę.

Malinowy biszkopt z budyniem i kisielem

7 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 czubate łyżki budyniu malinowego, bez cukru
3 czubate łyżki kisielu malinowego, bez cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oliwy z oliwek
25- 30 dag świeżych lub mrożonych malin
cukier puder do posypania po wierzchu
  
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Stopniowo wbijamy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier waniliowy.
Składniki sypkie: kisiele, budyń, proszek do pieczenia- przesiewamy. Mieszamy razem. Wsypujemy do piany jajecznej.
Delikatnie mieszamy składniki biszkopta.
Na końcu wlewamy oliwę.
Przygotowujemy blachę o wym. 23 x 33, wykładamy ja pergaminem. Wylewamy ciasto. Posypujemy po wierzchu malinami.
Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 35 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone. Wyłączamy piekarnik. Pozostawiamy na 5 min. w piecu. Po tym czasie, zdejmujemy pergamin i jeszcze ciepłe- posypujemy cukrem pudrem z wanilią.
Ciasto kroimy na kwadraciki. Układamy na ozdobnym talerzyku.

 Smacznego :)

Dobre rady:   Zamiast malin możemy użyć innych, kwaskowych, miękkich owoców.
Mrożonych owoców nie rozmraża się.
Ciasto można z powodzeniem zabrać na piknik, czy wycieczkę.
Jest bardzo smacznym pomysłem na podwieczorek dla dzieci lub do kawki dla dorosłych.
Biszkopt jest aromatyczny i puszysty, szybki i łatwy w wykonaniu.

Kolejną propozycją jest sałatka wiosenna.

Sałatka nowalijkowa

1/ 2 dużej główki sałaty lodowej
1 ogórek wężowy- średni
125 g sera Mozzarella
pęczek rzodkiewek
cebulka dymka- mały pęczek

Sos czosnkowy:
3 czubate łyżki majonezu delikatnego
3 czubate łyżki śmietany kwaśnej
2 duże ząbki czosnku
sól, cukier, biały pieprz do smaku

Wszystkie warzywa- myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy rękami, na małe kawałki. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Dymkę grubiej siekamy. Ogórka kroimy w grubszą kostkę. Ser odcedzamy, kroimy w grubszą kostkę.
Przygotowanie sosu: Majonez ucieramy ze śmietaną. Obrany czosnek miażdżymy w prasce. Doprawiamy sos do smaku: solą, cukrem, pieprzem białym.
W szklanej misce, mieszamy delikatnie wszystkie warzywa z serem. Polewamy sosem.
Sałatkę podajemy od razu, po wykonaniu.

 Smacznego :)

Dobre rady:  sałatę lodową można zastąpić dowolną inna, ulubioną.
Sałatka jest szybka, zdrowa.
Możemy ja podawać z upieczonym domowym chlebkiem, albo z wędliną lub jajkiem na twardo.
To delikatna propozycja dla osób na diecie.
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.
Warzyw nie doprawiamy do smaku, tylko sos.

Pora na gorące danie.

Drobiowe roladki z chrzanem panierowane w dyni

750 g fileta drobiowego
5 łyżeczek chrzanu
2 duże ogórki kiszone
cebulka dymka
5 łyżeczek obsmażonych pieczarek
5 sztabek sera żółtego, typu "Gouda"
sol, pieprz czarny- do smaku

Do panierowania:
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta, ok. 5 czubatych łyżeczek
7 dag pestek dyni

Do smażenia:
olej rzepakowy

Ponadto:
5 wykałaczek
Fileta myjemy, osuszamy. Dzielimy na 5 długich płatów. Każdy cienko rozbijamy. Posypujemy z obu stron: solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 min. 
  Przygotowujemy w dwu miseczkach panierkę. W jednej- mąkę, w drugiej: bułkę tartą z pestkami dyni. W trzeciej- rozmącone jajka. 
Każdy rozbity płat mięsa najpierw smarujemy chrzanem, a następnie nakładamy: pieczarki, 2 paski ogórka, pasek żółtego sera, posypujemy dymką. Rolujemy i spinamy wykałaczką.
Każdy rulonik mięsa panierujemy: najpierw w mące, później jajku, na końcu w bułce z pestkami dyni.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy nasze roladki z obu stron, na rumiano.
Najpierw na dużym- chwilkę, a później na małym ogniu.
Wyjmujemy z roladek, od razu po upieczeniu- wykałaczki. Usmażone roladki przekładamy na talerz.
Podajemy, jako danie obiadowe lub samodzielne z dowolną surówką.

 
  Smacznego :)

Dobre rady: z tej porcji mięsa wychodzi 5 roladek nadziewanych.
Pieczarki możemy dodać również surowe. Ja użyłam obsmażonych z czosnkiem. Przy okazji robienia pizzy, odjęłam cześć do roladek.
Nadzienie do kotlecików możemy użyć dowolne, według upodobania smakowego.
Roladki wybornie smakują z surówką z sałaty lodowej z sosem śmietanowo- czosnkowym.
Roladki, dzięki pestkom dyni są chrupiące.

 Życzę wszystkim smacznego i przyjemnego kucharzenia na wiosenny, ciepły, miły czas ;) pozdrawiam serdecznie ;)


Cytat na całe życie:

"Trzeba całego życia, aby nauczyć się żyć".
Seneka

14 komentarzy:

  1. Ja sos czosnkowy robię bez majonezu nijakiego, choć go wielce lubię, za to przydaję mu trochę koperku drobniusieńko usieczonego, a i czosnku tak nie skąpię...:)
    Kłaniam nisko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idę zrobić sobie kolację. Zgłodniałam patrząc. Uściski po przerwie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutko tutaj dzisiaj :) Ciasto odpisałam, sałatkę w podobnym wydaniu robię. A ostatnio wymyśliłam danie : dwa w jednym. Kotlet schabowy ubijam bardzo cienko, przyprawiam. Ugotowane ziemniaki ubijam i mieszam z cebulą usmażoną na maśle. Ziemniaki kładę na kotleta, składam na połowę, panieruję, smażę. Podałam taki kotlecik z zestawem surówek, mąż zachwycał się. Miłych świąt majowych, Morgano :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne przepisy Morgano.Mam zamiar z nich skorzystać w czasie tego długiego weekendu. Serdeczności majowe

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zabieram się za robienie tortu z dwoma kremami i ananasem w galaretce na wierzchu na jutrzejszą majówkę w pracy:):):): ozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nabrałem apetytu. Całe szczęście, że za 7 minut obiad!!!

    Pozdrawiam wkrótce pełnogębnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgłodniałam od czytania o tych pysznościach.

    OdpowiedzUsuń
  8. No nie, tak czytam ten przepis na ciacho...i wywołałaś u mnie chęć zmierzenia się z nim:)
    Ciekawa jestem czy u mnie tez wyjdzie takie puszyste?
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis łatwy, zatem bez problemu Joasiu wyjdzie puszyste :)
    Powodzenia i smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł na ciasto biszkoptowe i roladki podsunę synowej, bo dziś obchodzi 30 urodziny i pewnie zachodzi w głowę, czym poczęstować świekrę.

    OdpowiedzUsuń