Dziś temat smaczny, zdrowy, kolorowy. O kulinariach rzecz będzie.
Na początek aromatyczne ciasto, które można zabrać na piknik, czy wycieczkę.
Malinowy biszkopt z budyniem i kisielem
7 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 czubate łyżki budyniu malinowego, bez cukru
3 czubate łyżki kisielu malinowego, bez cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oliwy z oliwek
25- 30 dag świeżych lub mrożonych malin
cukier puder do posypania po wierzchu
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 czubate łyżki budyniu malinowego, bez cukru
3 czubate łyżki kisielu malinowego, bez cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oliwy z oliwek
25- 30 dag świeżych lub mrożonych malin
cukier puder do posypania po wierzchu
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Stopniowo wbijamy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier waniliowy.
Składniki sypkie: kisiele, budyń, proszek do pieczenia- przesiewamy. Mieszamy razem.
Wsypujemy do piany jajecznej.
Delikatnie mieszamy składniki biszkopta.
Na końcu wlewamy oliwę.
Przygotowujemy blachę o wym. 23 x 33, wykładamy ja pergaminem. Wylewamy ciasto. Posypujemy po wierzchu malinami.
Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 35 min.
Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone. Wyłączamy piekarnik.
Pozostawiamy na 5 min. w piecu.
Po tym czasie, zdejmujemy pergamin i jeszcze ciepłe- posypujemy cukrem pudrem z wanilią.
Ciasto kroimy na kwadraciki. Układamy na ozdobnym talerzyku.
Smacznego :)
Dobre rady:
Zamiast malin możemy użyć innych, kwaskowych, miękkich owoców.
Mrożonych owoców nie rozmraża się.
Ciasto można z powodzeniem zabrać na piknik, czy wycieczkę.
Jest bardzo smacznym pomysłem na podwieczorek dla dzieci lub do kawki dla dorosłych.
Biszkopt jest aromatyczny i puszysty, szybki i łatwy w wykonaniu.
Mrożonych owoców nie rozmraża się.
Ciasto można z powodzeniem zabrać na piknik, czy wycieczkę.
Jest bardzo smacznym pomysłem na podwieczorek dla dzieci lub do kawki dla dorosłych.
Biszkopt jest aromatyczny i puszysty, szybki i łatwy w wykonaniu.
Kolejną propozycją jest sałatka wiosenna.
Sałatka nowalijkowa
1/ 2 dużej główki sałaty lodowej
1 ogórek wężowy- średni
125 g sera Mozzarella
pęczek rzodkiewek
cebulka dymka- mały pęczek
Sos czosnkowy:
3 czubate łyżki majonezu delikatnego
3 czubate łyżki śmietany kwaśnej
2 duże ząbki czosnku
sól, cukier, biały pieprz do smaku
1 ogórek wężowy- średni
125 g sera Mozzarella
pęczek rzodkiewek
cebulka dymka- mały pęczek
Sos czosnkowy:
3 czubate łyżki majonezu delikatnego
3 czubate łyżki śmietany kwaśnej
2 duże ząbki czosnku
sól, cukier, biały pieprz do smaku
Wszystkie warzywa- myjemy, osuszamy.
Sałatę rwiemy rękami, na małe kawałki.
Rzodkiewkę kroimy w plasterki.
Dymkę grubiej siekamy.
Ogórka kroimy w grubszą kostkę.
Ser odcedzamy, kroimy w grubszą kostkę.
Przygotowanie sosu:
Majonez ucieramy ze śmietaną.
Obrany czosnek miażdżymy w prasce.
Doprawiamy sos do smaku: solą, cukrem, pieprzem białym.
W szklanej misce, mieszamy delikatnie wszystkie warzywa z serem.
Polewamy sosem.
Sałatkę podajemy od razu, po wykonaniu.
Smacznego :)
Dobre rady: sałatę lodową można zastąpić dowolną inna, ulubioną.
Sałatka jest szybka, zdrowa.
Możemy ja podawać z upieczonym domowym chlebkiem, albo z wędliną lub jajkiem na twardo.
To delikatna propozycja dla osób na diecie.
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.
Warzyw nie doprawiamy do smaku, tylko sos.
Sałatka jest szybka, zdrowa.
Możemy ja podawać z upieczonym domowym chlebkiem, albo z wędliną lub jajkiem na twardo.
To delikatna propozycja dla osób na diecie.
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.
Warzyw nie doprawiamy do smaku, tylko sos.
Pora na gorące danie.
Drobiowe roladki z chrzanem panierowane w dyni
750 g fileta drobiowego
5 łyżeczek chrzanu
2 duże ogórki kiszone
cebulka dymka
5 łyżeczek obsmażonych pieczarek
5 sztabek sera żółtego, typu "Gouda"
sol, pieprz czarny- do smaku
Do panierowania:
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta, ok. 5 czubatych łyżeczek
7 dag pestek dyni
Do smażenia:
olej rzepakowy
Ponadto:
5 wykałaczek
5 łyżeczek chrzanu
2 duże ogórki kiszone
cebulka dymka
5 łyżeczek obsmażonych pieczarek
5 sztabek sera żółtego, typu "Gouda"
sol, pieprz czarny- do smaku
Do panierowania:
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta, ok. 5 czubatych łyżeczek
7 dag pestek dyni
Do smażenia:
olej rzepakowy
Ponadto:
5 wykałaczek
Fileta myjemy, osuszamy. Dzielimy na 5 długich płatów. Każdy cienko rozbijamy.
Posypujemy z obu stron: solą i pieprzem.
Odstawiamy na ok. 30 min.
Przygotowujemy w dwu miseczkach panierkę. W jednej- mąkę, w drugiej: bułkę tartą z pestkami dyni.
W trzeciej- rozmącone jajka.
Każdy rozbity płat mięsa najpierw smarujemy chrzanem, a następnie
nakładamy: pieczarki, 2 paski ogórka, pasek żółtego sera, posypujemy
dymką. Rolujemy i spinamy wykałaczką.
Każdy rulonik mięsa panierujemy: najpierw w mące, później jajku, na końcu w bułce z pestkami dyni.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Smażymy nasze roladki z obu stron, na rumiano.
Najpierw na dużym- chwilkę, a później na małym ogniu.
Wyjmujemy z roladek, od razu po upieczeniu- wykałaczki.
Usmażone roladki przekładamy na talerz.
Podajemy, jako danie obiadowe lub samodzielne z dowolną surówką.
Dobre rady: z tej porcji mięsa wychodzi 5 roladek nadziewanych.
Pieczarki możemy dodać również surowe. Ja użyłam obsmażonych z czosnkiem. Przy okazji robienia pizzy, odjęłam cześć do roladek.
Nadzienie do kotlecików możemy użyć dowolne, według upodobania smakowego.
Roladki wybornie smakują z surówką z sałaty lodowej z sosem śmietanowo- czosnkowym.
Roladki, dzięki pestkom dyni są chrupiące.
Pieczarki możemy dodać również surowe. Ja użyłam obsmażonych z czosnkiem. Przy okazji robienia pizzy, odjęłam cześć do roladek.
Nadzienie do kotlecików możemy użyć dowolne, według upodobania smakowego.
Roladki wybornie smakują z surówką z sałaty lodowej z sosem śmietanowo- czosnkowym.
Roladki, dzięki pestkom dyni są chrupiące.
Życzę wszystkim smacznego i przyjemnego kucharzenia na wiosenny, ciepły, miły czas ;) pozdrawiam serdecznie ;)
Cytat na całe życie:
"Trzeba całego życia, aby nauczyć się żyć".
Seneka
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuńSame pychotki :)
OdpowiedzUsuńJa sos czosnkowy robię bez majonezu nijakiego, choć go wielce lubię, za to przydaję mu trochę koperku drobniusieńko usieczonego, a i czosnku tak nie skąpię...:)
OdpowiedzUsuńKłaniam nisko:)
Idę zrobić sobie kolację. Zgłodniałam patrząc. Uściski po przerwie.
OdpowiedzUsuńPyszniutko tutaj dzisiaj :) Ciasto odpisałam, sałatkę w podobnym wydaniu robię. A ostatnio wymyśliłam danie : dwa w jednym. Kotlet schabowy ubijam bardzo cienko, przyprawiam. Ugotowane ziemniaki ubijam i mieszam z cebulą usmażoną na maśle. Ziemniaki kładę na kotleta, składam na połowę, panieruję, smażę. Podałam taki kotlecik z zestawem surówek, mąż zachwycał się. Miłych świąt majowych, Morgano :)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy Morgano.Mam zamiar z nich skorzystać w czasie tego długiego weekendu. Serdeczności majowe
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się za robienie tortu z dwoma kremami i ananasem w galaretce na wierzchu na jutrzejszą majówkę w pracy:):):): ozdrawiam
OdpowiedzUsuńNabrałem apetytu. Całe szczęście, że za 7 minut obiad!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wkrótce pełnogębnie.
Roladki porywam :)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam od czytania o tych pysznościach.
OdpowiedzUsuńNo nie, tak czytam ten przepis na ciacho...i wywołałaś u mnie chęć zmierzenia się z nim:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy u mnie tez wyjdzie takie puszyste?
Pozdrawiam ciepło!
Przepis łatwy, zatem bez problemu Joasiu wyjdzie puszyste :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego ;)
Pomysł na ciasto biszkoptowe i roladki podsunę synowej, bo dziś obchodzi 30 urodziny i pewnie zachodzi w głowę, czym poczęstować świekrę.
OdpowiedzUsuńPięknie Was pozdrawiam i życzę najlepszego:)
Usuń