środa, 3 października 2012

Szybkie danie na obiad- Cukiniowy przysmak

   Dzień dobry:)
Dziś danie, które sama sobie skomponowałam i miałam na nie ochotę.
Często w pracy, a pracują ze mną same kobiety, pytamy jedna drugiej, co dziś będziemy miały na obiad.
I za mną od rana chodziła cukinia. Uwielbiam ją od zawsze, a pierwszy raz jadłam jako mała dziewczynka. Mama skądś przyniosła najpierw warzywo, a rok później sama miała w ogródku. Polubiłam cukinię od razu.
Najsmaczniejsza jest ta młodziutka w sezonie.
Udało mi się taką dziś nabyć i do przyrządzania dania zabrałyśmy się razem z córką. Robi się z niej coraz lepsza kuchareczka, co mnie bardzo cieszy :)
A teraz obiecany przepis z cukinią w roli głównej. To bardzo proste, szybkie, sycące, smaczne danie.


Cukiniowy przysmak

średnia, młodziutka cukinia
1/2 kg pieczarek
1 średnia cebula
ok. 30 dag makaronu grubego wstążki lub muszelki
2- 3 ząbki czosnku
 sól, pieprz czarny, Vegeta
natka pietruszki
masło do smażenia

Gotujemy makaron w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.
/makaron wstążki pomidorowo- szpinakowy /
 Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski. 
 Solimy, pieprzymy. Obieramy czosnek, miażdżymy w prasce, łączymy z cukinią. Odstawiamy do puszczenia soku.
Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki.
 Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni szklimy na roztopionym maśle. Następnie dodajemy cukinię, lekko podsmażamy do miękkości.  
 Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki z przyprawami do smaku, np Vegetą tylko. Przekładamy do miseczki.
Zieloną pietruszkę drobno siekamy.
/ wszystkie składniki dania/
A teraz dwa sposoby podawania makaronu.
Pierwszy, tak jadła córka.  Porcję makaronu nakładamy na talerzyk, przykrywamy warstwą pieczarek, następnie cukinii. 
 Posypujemy natką pietruszki.
Drugi sposób, to nadziewanie muszli: pieczarkami, cukinią, a wierzch posypujemy pietruszką.
Danie jest pyszne na gorąco. 
 Specjalnie nie uczyłam tutaj startego sera żółtego, aby nie zatracić smaku składników, a zwłaszcza doskonałej cukinii.
 Daniem zajadaliśmy się dzisiaj wszyscy, bo jest syte i smaczne jednocześnie.
 Smacznego życzę :)

Zapraszam w długie jesienne wieczorki do wymyślania samodzielnych przepisów kulinarnych, bo to świetna zabawa i relaks. A trafienie do serc bliskich, poprzez jedzonko, to rzecz bezcenna.
Pozdrawiam Was na słoneczne dni, dziękuję za liczne odwiedziny:)
Przez przypadek wykasowałam ścieżki do Was:( dziś w pracy miałam koszmarny dzień...
Bardzo proszę wszystkich, którzy mają blogi stare na Onecie o podanie Waszych namiarów. 
Na Bloggerze wyświetla się wszystko.
Przepraszam za niedogodności. 

słucham, bo lubię- Nickelback

Myśl na dziś:

"Człowiekiem szczęśli­wym jest ten, kto zdo­był swe szczęście".
Eugene Delacroix

34 komentarze:

  1. Wydaje się, że nie jest trudne. Spiszę sobie przepis. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno przepyszne, Morgano!Jutro po południu postaram uraczyć Cię czymś pysznym!
    serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda i brzmi smakowicie :)) A pomysł z przepisami przedni. Coś w wolnym czasie takze przygotuję. Pozdawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Morgano!
    Ale pyszności zrobiłaś.
    Wszystko wygląda bardzo apetycznie. Najważniejsze, że jest dużo jarzyn. Uwielbiam kuchnię włoską.
    Wiem, że wykorzystam Twoje przepisy.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinia niby taka nijaka, a ile można z niej wyczarować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności na stół podałaś, aż ślinka leci...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Elegancko to wygląda. I na pewno jest smaczne. Widzę, że gotowanie staje się modne. Na pewno może być sztuką.
    Pozdrawiam Vojtek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowaniem, pieczeniem zajmuję się z przyjemnością od 13 roku życia, zatem, to ani nowość, ani tym bardziej moda dla mnie :)
      Smacznego :)

      Usuń
  8. Zaciekawił mnie ten przepis. A muszle wyglądają obłędnie pysznie. Mam w najbliższych planach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do skorzystania z przepisu, smacznego życzę :)

      Usuń
  9. Risotto z cukinią /porcja dla 4 osób
    - ryż, 1 duża podwójna pierś z kurczaka, cukinia młoda, por, ser Valbon,
    Cukinię i por pokroic w plastry, włożyc na rozgrzany tłuszcz na głębokiej patelni, lekko dusic. Gdy miękkie wyłożyć na talerz. Na pozostały tłuszcz włożyc mięso pokrojone w paski lub w kostkę. Dusic do miękkości, dodac ugotowany ryż, podlac go 2-3 łyżkami słodkiej smietanki lub mleka, chwilę dusic pod przykryciem. Dodac wcześniej uduszone warzywa, przemieszac. Ser Valbon /3/4/ pokroic w plastry, połozyc na gorącym daniu i przykryc na 1-2 minuty, aż ser się rozpuści.

    OdpowiedzUsuń
  10. Odwzajemniam buziaka i dziękuję za tak miłe wyróżnienie, chociaż dzisiaj dopiero zaglądnęłam (miotam się czasem jak w ukropie).
    Prześliczny poprzedni post, złota jesień jest och i ach...Cudny miałaś spacer, uwielbiam takowe.
    Cukinię też po prostu uwielbiam, chociaż tak naprawdę nie jestem nadzwyczajnym smakoszem, i szczęśliwie dla mnie gotowanie to domena miłego żonka;)) Cukinia jest też przepyszna z grila.
    Wiesz Morgano, Twoje danie mało, że z pewnością smakowite to jeszcze dzieło sztuki :)) Pozdróweczki- Adela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adelo- słowa Ci należnymi są :)
      Napisz proszę na e-mail, chciałabym Cię bliżej poznać i porozmawiać. Mam także dla Ciebie niespodziankę :)
      Pozdrawiam pięknie i smacznie :)

      Usuń
    2. Morgano miła, w niedzielę napiszę Ci emilka. Mam małe urwanie głowy, a niczego nie lubię robić na łapu capu;) Dobranoc- Adela

      Usuń
  11. Zgłodniałam idę zrobić sobie papu_papu :)) Buziaki serdeczne:))Paczucha

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za przepis. Wypróbuję na obiad na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapraszam, smacznego już dziś życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaczne:) ja dodaje cukinie do placków ziemniaczanych ,znaczy ucieram na szerokich oczkac do jarzyn ,pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada smakowicie. Szczególnie to w muszelakch.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ładne kompozycje proponujesz. Cukinię jemy w rożnej postaci. Z Twoich podobają mi się muszle i chyba w najbliższym czasie zrobimy. Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie miałam okazji jeść cukinii, a tym bardziej jej robić. Twoje danie wygląda smakowicie, więc wierzę, że takie też jest w jedzeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinię znam od dziecka, lubię, przyrządzam, polecam:)

      Usuń