środa, 27 czerwca 2012

Nasza poczciwa Borówka czarna, czyli jagoda

   Witam serdecznie, dziś smacznie na moim blogu, wszystkich miłych gości:)
Kto z nas nie zna borówki czernicy?

Moje dzieciństwo, to lata spędzone na zbieraniu, nieopodal domu w lesie, jakże smacznej czarnej jagody, bo tak nazywano ją w moich stronach. Nie trzeba było się przemieszczać specjalnie, bo rosło całe olbrzymie leśne pole tej smacznej krzewinki. A potem, po powrocie do domku, były koniecznie z jagodami: pierogi, bułeczki drożdżowe, sok na zimę oraz te utarte same z cukrem i śmietaną.
 Mniam :)
Wszystko wykonane kochanymi rękami Mamy i Babuni, z naszą- dzieci pomocą :)
Borówka czernica, co przekazała mi w darze Babcia Irena, ma własności lecznicze. A, to za pomocą suszonych owoców i liści. Świeże owoce wywołują biegunkę, w nadmiarze jedzone oczywiście.
Świeży, rozcieńczony sok pomaga  w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
Herbatka z liści pomaga przy kłopotach; z żołądkiem, jelitach, pęcherzem moczowym.
Nie zbadano do końca, czy borówka obniża cukier we krwi, choć postawiono takie tezy.
Suszone jagody i liście działają p/biegunkowo.
 A teraz przepyszne, szybciutkie ciasto z jagodami właśnie. Przepis był podawany na starym, moim blogu. Ale tutaj jest teraz dużo nowych twarzy, zatem pisze go specjalnie dla nich.
Jagody otrzymałam w darze od taty koleżanki z pracy. Podobno jest ich mnóstwo, choć leśnicy mówią, co innego, że sporo ich wymarzło.

Ucierane ciasto z jagodami

5 jajek
25 dag margaryny
2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy
2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia
kokos na kruszonkę
jagody
kisiel poziomkowy

Jagody obieramy z szypułek, liści, lekko przepłukujemy, odsączamy na sitku.
Żółtka, cukier- 1 szklankę, margarynę- ucieramy razem mikserem. Dodajemy cukier waniliowy. Wsypujemy przesiane: mąkę z proszkiem. 
Jeśli ciasto jest zbyt twarde, gęste można wlać troszkę zimnego mleka. Konsystencja powinna dać się rozsmarować.
 Z tej porcji odkładamy garść- na kruszonkę. Resztę ciasta wykładamy równo na dużą blaszkę- wyłożoną pergaminem. Posypujemy przesianą bułką tartą w celu nie zawilgocenia ciasta. Wykładamy warstwę jagód.
 Z białek ubijamy sztywną pianę, powoli wsypujemy pozostały cukier- 1 szklankę oraz 1 kisiel poziomkowy lub inny- czerwony. Delikatnie mieszamy.
Pianę- sztywną wykładamy na owoce.
Robimy kruszonkę, garść odłożonego ciasta łączymy z kokosem, wsypujemy tyle mąki, aby ciasto rozkruszało się, ale nie było zbyt suche.
Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 35- 40 min, sprawdzamy wcześniej patyczkiem, czy upieczone ciasto, do lekkiego zrumienienia wierzchu.
 
Smacznego życzę :)

Jeszcze gorące, ale już pokrojone
 smaczne, bardzo łatwe w wykonaniu.

Aha, plamy z jagód usuwamy kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny, octem, kwaśnym- zimnym mlekiem lub ciepłym- słodkim mlekiem.
Życzę miłych przygód kulinarnych i pozdrawiam najserdeczniej:)
 

Cytat na dziś:

 "Dob­ro to nie jest wie­dza, to jest czyn".
Romain Rolland

30 komentarzy:

  1. mniam mniam ... chyba czas wysłać moich chłopaków do lasu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Nie wszędzie są jagody. Ale warto z nich korzystać w pełni sezonu.
      Smacznie pozdrawiam :)

      Usuń
    2. wokół naszej miejscowości są same lasy i wiemy doskonale gdzie znaleźć jagódki :-)

      Usuń
    3. To pięknie, obfitych zbiorów życzę i smacznego :)

      Usuń
    4. mam nadzieję, ze wszystkiego po drodze nie zjedzą :-)

      Usuń
    5. Pamiętam swoje wojaże po jagody, nigdy nie jadłam z kubeczka, wszystko przynosiłam do domku :) dziś tak mam z gotowaniem, nie wyjadam, nie obluzuję, rzadko próbuję, a mimo tego udaje się :)
      nie jadam słodyczy- ot co :)

      Usuń
  2. Ja również się skuszę. Pięknie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :)
      Smacznie pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Jutro spróbuję upiec i podzielę się wrażeniami. :)

      Usuń
    3. Morgano ciasteczko palce lizać. Dodałam borówkę amerykańską zamiast czarnych jagód. Dziękuję jeszcze raz za przepis. :)))

      Usuń
    4. Ja to ciasto piekę z wszystkimi owocami, borówką także :) smaczne jest również ze śliwkami w sezonie :)
      Odezwij się na e-mail, podam stronkę, gdzie jest mnóstwo moich przepisów kulinarnych.

      Usuń
  3. Chętnie skorzystam z przepisu. Dziś właśnie nazbieraliśmy dwa litry jagód. To dobrodziejstwo natury, takie świeże pyszne jagódki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jednak nie wymarzły ? :)
      Pozdrawiam smacznie :)

      Usuń
  4. Skorzystam i to chętnie bo w sobotę idę na targ po jagody.Trochę dam do słowiczków a z reszty upiekę ciasto. Wygląda bardzo smakowicie. Serdeczności Morgano.

    OdpowiedzUsuń
  5. Za to zbadano z pewnością niezbitą, że antycojany w borówce zawarte, a jest ich tam z rodzajów piętnaście, wielce korzystnie na wszelkie oczne choroby działają... Są i preparaty nawet (Klarin Activ) co na wyciągach z borówek są sparte... A drzewiej nierzadko ich za dodatki miłe przy piwa warzeniu dobierano:)
    Kłaniam nisko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że oczy :) nawet mój syn- informatyk stosuje takowe :)
      Piwo powiadasz, a u mnie moczą się już orzechy z przyprawami aromatycznymi na nalewkę :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Jestem totalnie skatowana widokiem ciasta :(( Przecież w życiu bym nie umiała upiec takiego cuda, takiej pychotki.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nieskomplikowane, a smaczne, spróbuj wykonać, a przekonasz się sama :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Pyszna rzecz, pyszna... A te czarne jagody, zrywane w lesie i pakowane prosto do gęby... Sama radość. Gdyby tylko nie te lisy, co to uwielbiają sikać...

    Pozdrawiam z czarnym językiem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, tam Wojtku, nie wszystkie lisy sikają akurat na jagody :) napisałam umyć ? !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś robilam pierogi z borówkami. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na przyjazd córki, wtedy zrobię :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Jagody pysznie wyglądają a ja bardzo dziękuję za karteczkę i życzenia, bardzo mi się zrobiło miło. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam o uroczystościach miłych znajomych :)
      Na ciasteczko zapraszam :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Jagody uwielbiam i mogę je jeść w każdej ilości, choć jak twierdzisz grozi to biegunką. Swoją drogą to ciekawe, że świeże owoce wywołują to, czemu przeciwdziałają suszone. Przewrotna natura.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda z naturą bywa różnie.
      Borówka zdrowa na wzrok, zatem warto ją jeśc w sezonie:)
      Smacznego:)

      Usuń