Kto z nas nie zna borówki czernicy?
Mniam :)
Wszystko wykonane kochanymi rękami Mamy i Babuni, z naszą- dzieci pomocą :)Borówka czernica, co przekazała mi w darze Babcia Irena, ma własności lecznicze. A, to za pomocą suszonych owoców i liści. Świeże owoce wywołują biegunkę, w nadmiarze jedzone oczywiście.
Świeży, rozcieńczony sok pomaga w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
Herbatka z liści pomaga przy kłopotach; z żołądkiem, jelitach, pęcherzem moczowym.
Nie zbadano do końca, czy borówka obniża cukier we krwi, choć postawiono takie tezy.
Suszone jagody i liście działają p/biegunkowo.
A teraz przepyszne, szybciutkie ciasto z jagodami właśnie. Przepis był podawany na starym, moim blogu. Ale tutaj jest teraz dużo nowych twarzy, zatem pisze go specjalnie dla nich.
Jagody otrzymałam w darze od taty koleżanki z pracy. Podobno jest ich mnóstwo, choć leśnicy mówią, co innego, że sporo ich wymarzło.
Ucierane ciasto z jagodami
5 jajek
25 dag margaryny
2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy
2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia
kokos na kruszonkę
jagody
kisiel poziomkowy
Jagody obieramy z szypułek, liści, lekko przepłukujemy, odsączamy na sitku.
Żółtka, cukier- 1 szklankę, margarynę- ucieramy razem mikserem. Dodajemy cukier waniliowy. Wsypujemy przesiane: mąkę z proszkiem.
Jeśli ciasto jest zbyt twarde, gęste można wlać troszkę zimnego mleka. Konsystencja powinna dać się rozsmarować.
Z tej porcji odkładamy garść- na kruszonkę. Resztę ciasta wykładamy równo na dużą blaszkę- wyłożoną pergaminem. Posypujemy przesianą bułką tartą w celu nie zawilgocenia ciasta. Wykładamy warstwę jagód.
Z białek ubijamy sztywną pianę, powoli wsypujemy pozostały cukier- 1 szklankę oraz 1 kisiel poziomkowy lub inny- czerwony. Delikatnie mieszamy.
Jeśli ciasto jest zbyt twarde, gęste można wlać troszkę zimnego mleka. Konsystencja powinna dać się rozsmarować.
Z tej porcji odkładamy garść- na kruszonkę. Resztę ciasta wykładamy równo na dużą blaszkę- wyłożoną pergaminem. Posypujemy przesianą bułką tartą w celu nie zawilgocenia ciasta. Wykładamy warstwę jagód.
Z białek ubijamy sztywną pianę, powoli wsypujemy pozostały cukier- 1 szklankę oraz 1 kisiel poziomkowy lub inny- czerwony. Delikatnie mieszamy.
Pianę- sztywną wykładamy na owoce.
Robimy kruszonkę, garść odłożonego ciasta łączymy z kokosem, wsypujemy tyle mąki, aby ciasto rozkruszało się, ale nie było zbyt suche.
Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 35- 40 min, sprawdzamy wcześniej patyczkiem, czy upieczone ciasto, do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 35- 40 min, sprawdzamy wcześniej patyczkiem, czy upieczone ciasto, do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Aha, plamy z jagód usuwamy kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny, octem, kwaśnym- zimnym mlekiem lub ciepłym- słodkim mlekiem.
Życzę miłych przygód kulinarnych i pozdrawiam najserdeczniej:)
Cytat na dziś:
"Dobro to nie jest wiedza, to jest czyn".
Romain Rolland
mniam mniam ... chyba czas wysłać moich chłopaków do lasu :-)
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńNie wszędzie są jagody. Ale warto z nich korzystać w pełni sezonu.
Smacznie pozdrawiam :)
wokół naszej miejscowości są same lasy i wiemy doskonale gdzie znaleźć jagódki :-)
UsuńTo pięknie, obfitych zbiorów życzę i smacznego :)
Usuńmam nadzieję, ze wszystkiego po drodze nie zjedzą :-)
UsuńPamiętam swoje wojaże po jagody, nigdy nie jadłam z kubeczka, wszystko przynosiłam do domku :) dziś tak mam z gotowaniem, nie wyjadam, nie obluzuję, rzadko próbuję, a mimo tego udaje się :)
Usuńnie jadam słodyczy- ot co :)
ale pyszności!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam smacznie :)
UsuńJa również się skuszę. Pięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńSmacznie pozdrawiam :)
Jutro spróbuję upiec i podzielę się wrażeniami. :)
UsuńCzekam zatem :)
UsuńMorgano ciasteczko palce lizać. Dodałam borówkę amerykańską zamiast czarnych jagód. Dziękuję jeszcze raz za przepis. :)))
UsuńJa to ciasto piekę z wszystkimi owocami, borówką także :) smaczne jest również ze śliwkami w sezonie :)
UsuńOdezwij się na e-mail, podam stronkę, gdzie jest mnóstwo moich przepisów kulinarnych.
Chętnie skorzystam z przepisu. Dziś właśnie nazbieraliśmy dwa litry jagód. To dobrodziejstwo natury, takie świeże pyszne jagódki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzyli jednak nie wymarzły ? :)
UsuńPozdrawiam smacznie :)
Skorzystam i to chętnie bo w sobotę idę na targ po jagody.Trochę dam do słowiczków a z reszty upiekę ciasto. Wygląda bardzo smakowicie. Serdeczności Morgano.
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZa to zbadano z pewnością niezbitą, że antycojany w borówce zawarte, a jest ich tam z rodzajów piętnaście, wielce korzystnie na wszelkie oczne choroby działają... Są i preparaty nawet (Klarin Activ) co na wyciągach z borówek są sparte... A drzewiej nierzadko ich za dodatki miłe przy piwa warzeniu dobierano:)
OdpowiedzUsuńKłaniam nisko:)
Oczywiście, że oczy :) nawet mój syn- informatyk stosuje takowe :)
UsuńPiwo powiadasz, a u mnie moczą się już orzechy z przyprawami aromatycznymi na nalewkę :)
Pozdrawiam :)
Jestem totalnie skatowana widokiem ciasta :(( Przecież w życiu bym nie umiała upiec takiego cuda, takiej pychotki.......
OdpowiedzUsuńCiasto nieskomplikowane, a smaczne, spróbuj wykonać, a przekonasz się sama :)
UsuńPozdrawiam :)
Pyszna rzecz, pyszna... A te czarne jagody, zrywane w lesie i pakowane prosto do gęby... Sama radość. Gdyby tylko nie te lisy, co to uwielbiają sikać...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z czarnym językiem.
Oj, tam Wojtku, nie wszystkie lisy sikają akurat na jagody :) napisałam umyć ? !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziś robilam pierogi z borówkami. Pychota.
OdpowiedzUsuńCzekam na przyjazd córki, wtedy zrobię :)
UsuńPozdrawiam :)
Jagody pysznie wyglądają a ja bardzo dziękuję za karteczkę i życzenia, bardzo mi się zrobiło miło. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPamiętam o uroczystościach miłych znajomych :)
UsuńNa ciasteczko zapraszam :)
Pozdrawiam :)
Jagody uwielbiam i mogę je jeść w każdej ilości, choć jak twierdzisz grozi to biegunką. Swoją drogą to ciekawe, że świeże owoce wywołują to, czemu przeciwdziałają suszone. Przewrotna natura.
OdpowiedzUsuńTo prawda z naturą bywa różnie.
UsuńBorówka zdrowa na wzrok, zatem warto ją jeśc w sezonie:)
Smacznego:)