Dawno nie było kulinarii, zatem: zdrowo, kolorowo i smacznie..
Osoby pracujące mają mało wolnego czasu, a jeść się szybko chce. Mam zawsze w zanadrzu przepisy, które sama wymyślam, a nie kosztują zbyt dużo czasu, ani pieniędzy.
Zacznę od sałatki. Wymyśliłam sobie taki oto skład, przy okazji uroczystości rodzinnych.
Wiosenna sałatka z
pierożkami tortellini:
250 g pierożków
tortellini (ja użyłam szynką, 3- kolorowe)
150 g fasolki czerwonej z puszki
300 g ananasa z puszki
1 średnia czerwona cebulka
1 duży pomidor
pieprz biały
Sos curry:
3 czubate łyżki majonezu "Winiary" lub innego delikatnego
1/2 łyżeczki przyprawy "Curry"
2 łyżki soku z ananasa
150 g fasolki czerwonej z puszki
300 g ananasa z puszki
1 średnia czerwona cebulka
1 duży pomidor
pieprz biały
Sos curry:
3 czubate łyżki majonezu "Winiary" lub innego delikatnego
1/2 łyżeczki przyprawy "Curry"
2 łyżki soku z ananasa
Pierożki tortellini
gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Ugotowane przelewamy zimną wodą,
studzimy. Wsypujemy do szklanej miski.
Pomidora myjemy.
Kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy do miski. Fasolkę odcedzamy, przelewamy zimną
wodą. Obraną cebulkę- drobno siekamy.
Ananasa odcedzamy.
Kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
Przygotowujemy szybki
sos z Curry. Ucieramy razem majonez, przyprawę Curry. Wlewamy sok ananasa-
mieszamy.
Składniki sałatki
delikatnie mieszamy w misce. Doprawiamy pieprzem.
Sałatkę delikatnie
łączymy z sosem Curry. Mieszamy lekko.
Przed podaniem sałatkę
warto schłodzić.
Dekorujemy sałatkę w/g
uznania.
Smacznego ;)
Rosół z indyka:
700 g mięsa z indyka (szyja, skrzydło, udko)
100 g cebuli przypalonej
200 g marchewki
80 g korzenia pietruszki
80 g korzenia selera
świeży lubczyk i natka pietruszki
sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liść laurowy- do smaku
100 g cebuli przypalonej
200 g marchewki
80 g korzenia pietruszki
80 g korzenia selera
świeży lubczyk i natka pietruszki
sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liść laurowy- do smaku
Najpierw dokładnie myjemy mięso w cieplej wodzie. Następnie przekładamy go garnka i zalewamy zimną wodą, ok. 2,5 l. Zagotowujemy krótko i zbieramy szumowiny lub nie. Na ten temat zdania są podzielone, bo to cenne białko. Gotujemy na wolnym ogniu.
Obieramy warzywa. Cebulę przepalamy. Dodajemy pokrojone dopiero pod koniec gotowania.
Rosół gotujemy na małym ogniu. Wsypujemy przyprawy. Doprawiamy do smaku.
Rosół możemy przecedzić lub tylko wybrać ziarenka pieprzu, ziela i liść laurowy. Wyjmujemy wcześniej mięso.
Rosół podajemy na gorąco z makaronem nitki lub najlepiej własnej roboty. Można polać lanym ciastem.
Smacznego:)
Do jednych z takich potraw należą urozmaicone kotleciki. Smaczna propozycja dla jaroszy i smakoszy grzybów. Specjalnie przygotowałam dla Córki, która lubi połączenie warzyw i grzybów.
Kotleciki z warzywami i pieczarkami:
250 g pieczarek
12 dag obranej surowej marchewki
50 g obranego surowego korzenia pietruszki
50 g obranego surowego korzenia selera
1 średni ząbek czosnku
1/ 2 pęczka zielonej cebulki
1 surowe jajko
2- 3 łyżki bułki tartej do masy
sól, pieprz czarny, vegeta- do smaku
masło do podsmażenia warzyw, pieczarek
olej rzepakowy do smażenia kotlecików
bułka tarta do obtaczania kotlecików
cząstki pomarańczy- do dekoracji i polania sokiem kotlecików
Obieramy pieczarki i warzywa, myjemy je.
Wszystkie warzywa oraz pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy na maśle do momentu odparowania soku.
Studzimy.
Dodajemy surowe jajko, posiekaną dymkę, przeciśnięty czosnek, przyprawy.
Moczymy ręce w zimnej wodzie, formujemy niewielkie kotleciki. Gdyby mnie chciały się skleić można dodać troszkę bułki tartej. Obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron- na rumiano.
Smakują dobrze polane sokiem z pomarańczy. Najlepiej cząstki poukładać przy daniu głównym na talerzu.
Kotleciki smakują z pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.
Smacznego:)
Dla dopełnienia całości jest i deser. To kruche ciasto z malinami i borówką amerykańską z pianką i kokosową kruszonką.
Zawsze latem mrożę różne owoce. Mam jak znalazł, kiedy potrzebuję szybko przygotować ciasto do kawki.
Właśnie gorące wyjęłam z pieca, mam niespodziewanych gości. Nie zdążyło wystygnąć.
Zawsze latem mrożę różne owoce. Mam jak znalazł, kiedy potrzebuję szybko przygotować ciasto do kawki.
Właśnie gorące wyjęłam z pieca, mam niespodziewanych gości. Nie zdążyło wystygnąć.
Ciasto kruche z malinami, borówką amerykańską, pianką, kruszonką:
Ciasto kruche:
600 g mąki pszennej
6 żółtek
300 g masła ( może być pół na pół ze smalcem)
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2- 3 łyżki kwaśnej śmietany ( lub więcej, jeśli potrzeba)
Pianka:
6 białek
100 g cukru ( może być mniej, jeśli nie lubimy zbyt słodko)
szczypta soli
owoce świeże lub mrożone:
200 g malin
200 g borówki amerykańskiej
3 łyżki kokosu do kruszonki
Zarabiamy wszystkie składniki ciasta na kruche. Ja nie używam stolnicy, tylko miski. Ciasto jest miękkie, łatwo je wylożyć na blaszkę.
Garść ciasta odkładamy na posypkę, dodajemy kokos.
Resztę ciasta wykładamy na blaszkę 24x35 cm. Wcześniej wyłożoną pergaminem.
Z białek ubijamy gęstą pianę z dodatkiem soli. Powoli wsypujemy cukier.
Na ciasto ( nakłuwamy go widelcem ) wykładamy owoce.
Ja wyłożyłam na połowę ciasta maliny, na drugą borówkę.
Pamiętajmy nie rozmrażamy wcześniej, jeśli wyjmujemy je z zamrażalnika!
Ja wyłożyłam na połowę ciasta maliny, na drugą borówkę.
Pamiętajmy nie rozmrażamy wcześniej, jeśli wyjmujemy je z zamrażalnika!
Na owoce delikatnie rozsmarowujemy ubitą pianę.
Na wierzch rozkruszamy ciasto z kokosem.
Pieczemy, ok. 40-45 min w temo. 170 stop C.
Pieczemy, ok. 40-45 min w temo. 170 stop C.
Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
Studzimy, wyjmujemy z blaszki.
Kochani, co Wy dziś przygotowaliście na obiad?
Pozdrawiam Was smacznie, słonecznie i cieplutko na nadchodzące dni:)
słucham, bo lubię Maja Sikorowska- klik
Cytat do zapamiętania:
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje".
Aleksander Fredro
Kotleciki z warzyw wyglądają apetycznie, ale ja poniżej mięsnych nie schodzę. ;-) Rosołu z indyka jeszcze nie kosztowałam i na razie nie będę miała sposobności, bo przez kilka najbliższych tygodni nie będę miała okazji stania przy garach. Pozdrawiam wiosennie.
OdpowiedzUsuńJa przygotowuję potrawy różnorodne,np. z mięsem (sama lubię), na słodko( nie jem słodyczy), dla każdego coś dobrego:)
UsuńA propos sałatki, bo podałaś firmę majonezu, którego do niej używasz. Dlaczego musi być ten? Mnie się podoba ta sałatka i chcę ją zrobić i tak tu nie wytrzasnę winiar, ale pytam z ciekawości.
OdpowiedzUsuńAniu, to mój ulubiony majonez. Nie jest kwaśny, nie "zabija" smaku sałatki, tylko jest "spoiwem".
UsuńMożesz go zastąpić, ale delikatnym, smacznego:)
Mniam, pychota, lubię prawie wszystko.
OdpowiedzUsuńTaką sałatkę robię w różnych wariantach, z czerwona fasolą nigdy nie robiłam...
Takie ciacho to uwielbiam, ale kusisz:-)
Zapraszam i smacznie pozdrawiam kochana:)
UsuńAleż pysznie dziś u Ciebie :D Sałatka bardzo ciekawa, jeszcze nigdy nie robiłam takiej z tortellini i bardzo chętnie wykorzystam Twój przepis. Rosołek uwielbiam, a dawno już nie gotowałam. Wszystko wygląda naprawdę pysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Zapraszam do wypróbowania przepisów:)
UsuńSmacznego:)
ale mi narobiłaś smaka na takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńZapraszam w realu:)
UsuńCiasto i kotlety brzmią pysznie!
OdpowiedzUsuńDomowy rosół z indyka również.
Fajny zestaw, zjadlbym :)
Witaj na moim blogu:)
UsuńCiekawy podpis...
Zapraszam do skosztowania:)
Te kotlety wyglądają pysznie, chętnie takie zrobię. Sałatka też mnie ciekawi. ;)
OdpowiedzUsuńCzekam zatem na komentarz po wypróbowaniu.
UsuńSmacznego życzę:)
Pychotka. Kotleciki z warzywami i pieczarkami zachęcająco się do mnie uśmiechają :)) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam, poczęstuj się:)
UsuńSmacznie pozdrawiam:)
Jakie pyszności u Ciebie :) Zrobiłam kiedyś sałatkę z tymi pierożkami byla smaczna. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńSałatki z pierożkami robię różne, zawsze smakują i są syte:)
OdpowiedzUsuńTeż często robię sałatkę pierożkową. Jest szybka i zawsze się udaje!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Witam pięknie na moim blogu:)
UsuńKulinaria, to moja pasja:)
Chętnie wypróbuje sałatkę, uwielbiam te pierożki i często jadłam je z serem, a tu w sałatce może być o wiele ciekawszy smak. Przepis zapisałam, teraz tylko iść na zakupy i można szaleć :)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy i pysznie wyglądające potrawy.
Zapraszam, napisz proszę jak smakowała sałatka:)
UsuńSmacznego:)
Uwielbiam twoje kulinarne posty. Muszę Ci powiedzieć, że bardzo na nie czekałam. Jutro będę mieć więcej czasu więc sobie kilka z nich przedrukuję: Sałatkę, kotleciki i ciasto.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Bardzo mi miło, zapraszam, smacznego życzę:)
UsuńBardzo fajny przepis na tą sałatkę z tortellini, na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńWitaj na moim blogu:)
UsuńZapraszam, smacznie pozdrawiam:)
Jak smakowicie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńKulinaria, to jest to, co lubię:)
UsuńObecnie jestem po dwóch gołąbkach, ale zazdroszczę Twojemu mężowi.
OdpowiedzUsuńMusisz go bardzo kochać, ta sałatka jest bezsprzecznie magiczna
W kuchni, pomimo bólu stawów, zawsze się relaksuję.
OdpowiedzUsuńZwłaszcza, gdy smakuje Bliskim:)
Chętnie wypróbuję przepis na ciasto kruche :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Napisz, jak smakowało proszę;)
UsuńSmacznego:)
Ach, jak smacznie, już późno, a mi ślinka leci! Rosołu z indyka jeszcze nie podawałam, ale ostatnio jadłam zupę z dodatkiem świeżego lubczyku i miała ciekawy, dla mnie nowy smak. Mogę spróbować z indykiem. A ciasto zapewne wypróbuję, na pewno jest smakowite!
OdpowiedzUsuńLubię świeże zioła, bo dodają wyjątkowego aromatu potrawom i smaku oczywiście:)
UsuńSmacznie pozdrawiam:)
Same przepyszne propozycje :)
OdpowiedzUsuńKasiu! podobnie, jak Twoje, także zawsze smaczne:)
UsuńMoja już odeszła na tamtą stronę.
OdpowiedzUsuńRozumiem, że to miał być komentarz do Dnia Mamy?
UsuńWspółczuję:(
Ale pyszności!!!
OdpowiedzUsuńAż pachną na ekranie :)
Pozdrawiam ciepło!
Dziękuję i zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia;)
Usuń