Dawno nie było moich przepisów, zatem dzisiaj garść propozycji jesiennych.
To pora roku, gdzie dania powinny być syte, rozgrzewające oraz pełne witamin.
Zapraszam do wspólnego gotowania i pieczenia.
Na początek proponuję słodki przepis z owocami. To smaczna, słodka propozycja na jarski obiad lub kolację, nie tylko dla dzieci.
Krążki jabłek w cieście cynamonowym:
Ciasto cynamonowe:
330 g mąki pszennej
2 duże jaja wiejskie
4 łyżki czubate jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka 3,2%
4 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki cukru
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
5 jabłek twardych
do smażenia: masło klarowane
cukier puder do posypania po wierzchu
330 g mąki pszennej
2 duże jaja wiejskie
4 łyżki czubate jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka 3,2%
4 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki cukru
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
5 jabłek twardych
do smażenia: masło klarowane
cukier puder do posypania po wierzchu
Przygotowanie ciasta cynamonowego: do garnka przesiewamy mąkę. Wbijamy żółtka. Dodajemy resztę składników. Mieszamy na gładką masę. Wsypujemy cynamon. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy z ciastem. Mieszamy na gładką masę. Powinna być gęste. Odstawiamy na ok. 30 min, przykrywamy ściereczką.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Przy pomocy wykrawacza do jabłek usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na grube plastry.
Zanurzamy krążki jabłek w cieście cynamonowym. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Osączamy placuszki na ręczniku papierowym.
Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Podajemy gorące placuszki na jarski obiad lub kolację.
/smacznego/
Nie lubiłam kiedyś kaszy, zatem zastąpiłam ją ryżem.
Krupnik z ryżem:
Składniki:
500 g mięsa drobiowego
100 g obranej marchewki
50 g obranego korzenia selera
50 g obranego korzenia pietruszki
50 g obranej cebuli
200 g obranych ziemniaków
5 płaskich łyżek suchego ryżu
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz czarny- do smaku
zielona pietruszka
100 g obranej marchewki
50 g obranego korzenia selera
50 g obranego korzenia pietruszki
50 g obranej cebuli
200 g obranych ziemniaków
5 płaskich łyżek suchego ryżu
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz czarny- do smaku
zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości.
Zupę przecedzamy. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do gorącego wywaru drobiowego. Dolewamy wody.
Od razu wsypujemy do zupy suchy ryż. Dodajemy listek, ziele, przyprawy. Gotujemy do miękkości warzywa i ryż.
W miarę konieczności dolewamy wody. Zupa nie powinna być zbyt gęsta.
Na końcu wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Krupnik podajemy na gorąco. Przyprawiamy pieprzem. Można jeść z dodatkiem pieczywa.
/smacznego/
Dobre rady: mięso drobiowe wyjmujemy po ugotowaniu. Możemy na końcu obrać z kości, pokroić i dodać do zupy albo zużyć np. do krokietów.
Wciąż jemy za mało roślin strączkowych, które są bardzo pożywne. Polecam jedzmy cieciorkę oraz soczewicę. Oto jeden z moich przepisów.
Smażone kuleczki z ciecierzycy panierowane w krakersach:
500 g ciecierzycy suchej
3 ząbki czosnku
średnia cebula
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka chilli
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
sól morska- do smaku
olej rzepakowy do smażenia
pokruszone krakersy i 2 jajka- do panierowania
Ostatni przepis na kuleczki z ciecierzycy mnie na tyle zaciekawił, że wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności Morgano :)
Same smakowitości mniam ,mniam pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTeraz wszelkie zupy na rozgrzewkę jak najbardziej. Pozdrawiam Bożenko cieplutko-;)
OdpowiedzUsuńTeż nabrałam ochoty na kuleczki...
OdpowiedzUsuńPysznie tutaj. Ja dorzucę jeszcze dwie swoje propozycje: Lekki rosołek z kaszą jaglaną. Pyszny, dietetyczny, gotowany na udkach . I zupa z soczewicy, gęsta, pożywna. A wiemy, że i kasza jaglana i soczewica są bardzo zdrowe. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń