piątek, 26 czerwca 2015

Letnie kucharzenie Morgany

       Witam serdecznie wszystkich miłych gości na moim blogu, także Martę, która obiecała, że będzie czytała moje posty ;)
Dziś pora na kulinarne propozycje na lato, czyli coś smacznego z warzyw i owoców.
Wszystkie przepisy są mojego autorstwa. Niektóre wymyślone na poczekaniu, ale smaczne, takie były opinie gości i domowników.
Pierwsza propozycja, to będzie sałatka.

Sałatka z selera naciowego

400 g selera naciowego
2 wiejskie jajka ugotowane na twardo
100 g sera żółtego
1 średnie jabłko
1 średnia sparzona cebula
2 średnie ogórki konserwowe
100 g usmażonego fileta drobiowego
1/2 pęczka rzodkiewek
50 g orzechów włoskich
140 g kukurydzy z puszki, po odsączeniu
3 czubate łyżki majonezu dekoracyjnego "Winiary"
sól, czarny pieprz- do smaku
Seler naciowy oczyszczamy, myjemy. Usuwamy natkę, którą możemy użyć do zupy. Do sałatki potrzebujemy tylko soczystych łodyg.
Selera kroimy w cienkie plasterki.
Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo ścieramy ser żółty.
Cebulę kroimy w kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku, studzimy.
Rzodkiewki, ogórka, jabłko- kroimy w kostkę grubszą.
Filet z kurczaka kroimy drobno, obsypujemy przyprawą do drobiu, polewamy oliwą, odstawiamy na ok, 15 min. Smażymy na rumiano, studzimy.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy, przelewamy zimną wodą na sicie.
Do dużej szklanej salaterki wsypujemy składniki sałatki. Delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Wlewamy majonez. Łączymy z pozostałymi składnikami.
Schładzamy sałatkę w lodówce.
Podajemy samodzielnie z pieczywem, najlepiej upieczonym samemu na zakwasie.
Sałatka jest bardzo syta, smaczna i zdrowa, chrupiąca. 
Uwaga: majonez możemy zastąpić oliwą z oliwek lub jogurtem naturalnym. A pieczone mięso- lekką, drobiową wędliną.
Smacznego :)

Kolejnym przepisem będą pierogi, na szybki jarski obiad lub kolację. Nie tylko smakuje dzieciom.

Pierogi z farszem z truskawek i sera białego

Ciasto na pierogi- ok. 50 szt. 
4 szklanki mąki pszennej
3-4  łyżki oliwy z oliwek
2 żółtka
szczypta soli
1 szklanka letniej wody ( w razie konieczności dolać nieco więcej)
Farsz truskawkowo- serowy:
30 dag świeżych truskawek
30 dag sera białego lub twarogu
3- 4 łyżki cukru- do smaku
4 łyżki  kaszy manny
2 łyżeczki cukru waniliowego
Omasta:
4 łyżki masła klarowanego
1 łyżka bułki tartej 
 Ponadto:
cukier, cynamon- do posypania p[o wierzchu
Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, robimy dołek.  Wlewamy oliwę, wbijamy żółtka, wsypujemy sól. Lekko zagniatamy, dolewając wodę. Wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie elastyczne, gładkie. Formujemy kulkę.
Przykrywamy ściereczkę, odstawiamy na ok. 15 min.
Po tym czasie na stolnicę wysypaną mąką przekładamy połowę ciasta pierogowego. Wałkujemy, niezbyt cienko, ale nie za grubo.
Można kroić ciasto na kwadraty albo wycinać krążki, jak kto woli.
Nakładamy na środek farsz. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta, formując pieroga. Dekorujemy falbanką z ciasta brzegi pieroga albo ozdabiamy zębami widelca.
Nastawiamy większy garnek z osoloną lekko wodą. Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy kilka min. , od momentu wypłynięcia pierogów.
Pierogi łyżką cedzakową, od razu wykładamy porcjami na talerze. Polewamy stopionym tłuszczem i posypujemy cukrem z cynamonem.
/ jarski obiad / 

Teraz pora na zupę. Może, to być pierwsze danie obiadowe lub gorąca przystawka na przyjęcie rodzinne.


Barszcz biały z kurkami
4 białe kiełbaski
garść świeżych lub mrożonych kurek
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2- 3 ząbki czosnku
ok. 250 ml barszczu białego
1 torebka barszczu białego w proszku
4 jajka na twardo
sól, pieprz czarny
1 duży liść laurowy
świeże zioła: pietruszka, majeranek

Do garnka wrzucamy kiełbasę, dodajemy obraną i pokrojoną na słupki marchew, a cebulę w kostkę. Jeśli mamy mrożone, blanszowane kurki wrzucamy je teraz. Jeśli świeże, obieramy je, przesmażamy na maśle. Wlewamy wodę, ok. 4- 5 szklanek. Gotujemy do miękkości warzyw. 
Pod koniec gotowania wlewamy proszek wymieszamy z zimną wodą. Doprawiamy do smaku. Zgniatamy czosnek. W razie potrzeby dolewamy wodę. Zupa nie powinna być, ani za gęsta, ani za rzadka.
Osobno gotujemy jajka na twardo. Studzimy, obieramy.
Zupę rozlewamy na porcje. Na każdy talerz dajemy, po 1 kawałku kiełbasy, 4 cząstki jajka na twardo.
Wsypujemy świeże zioła bezpośrednio na talerze.
Zupę podajemy na gorąco z pieczywem, najlepiej domowym na zakwasie.
/ pachnący lasem, kurkowy barszczyk /

Pora teraz na słodkość, czyli ciasto. Idealne do kawki, na podwieczorek i uroczystości w gronie znajomych, przyjaciół.


 Drożdżowiec z truskawkami i posypką cynamonową
 
Ciasto drożdżowe:
1 kg mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka wiejskie
3 żółtka
1 szklanka cukru
1 1/2 kostki masła

Zaczyn drożdżowy:
1 szklanka mleka
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru

Posypka cynamonowa:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
2 duże łyżki cynamonu

Ponadto:
75 dag świeżych truskawek
2- 3 łyżki grubego cukru
  Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier waniliowy.
Odkładamy 1 łyżkę mąki i  1 łyżkę cukru na zaczyn. 
Letnie mleko, rozkruszone drożdże, cukier, mąkę- razem mieszamy w rondelku lub miseczce. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. 
Resztę cukru roztrzepujemy z jajkami i żółtkami. Masło roztapiamy, schładzamy. 
Do mąki wlewamy wyrośnięty zaczyn. Wlewamy do ciasta przestudzone masło. Dodajemy roztrzepane jajka. Wyrabiamy ręką szybko ciasto drożdżowe. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, elastyczne. 
Myjemy truskawki, osuszamy. Kroimy na plasterki. Układamy truskawki na cieście drożdżowym. Lekko przygniatamy. Ciasto od razu wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Z podanych składników na posypkę robimy rozsypującą się kruszonkę. 
Posypką cynamonową posypujemy truskawki na cieście. Wierzch posypujemy grubym cukrem. Lekko wgniatamy. 
Ciasto pieczemy w 170 stop C przez ok. 45 min.  Blacha ma wymiary 23x33 cm. 
Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone. Wyjmujemy ciasto z pieca, studzimy. Zdejmujemy pergamin. 
Ciasto kroimy na niewielkie kwadraty, układany na ozdobnym talerzyku lub paterze.
Dobre rady: wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Kolor ciasta zależy od jajek, ja użyłam wiejskich.
Pamiętajmy, aby nie zaparzyć drożdży, tzn nie wolno ich zalewać gorącym mlekiem !
Ciasto drożdżowe po wyrobieniu nie wymaga wyrastania.
Idealne na wycieczkę, piknik, czy przyjęcie na powietrzu.
Jest smaczne, puszyste, aromatyczne od owoców i posypki z cynamonem. Bardzo smakuje dzieciom.

Smacznego :)
Na koniec wypada mi życzyć wszystkim smacznego :) udanych kulinarnych inspiracji w kuchni letniej :)
Pozdrawiam słonecznie na kolejne czerwcowe, dla niektórych wakacyjne, urlopowe dni ;)

do posłuchania- klik

 Cytat o zapamiętania:

„Najlepszy sposób zachowania zdrowia – nie jeść, gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia”.
Sadi z Szirazu
 

23 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Eee... no przecie już będzie tego! Basta!
      Kłaniam nisko:)

      Usuń
  2. Aż mi się w głowie zawróciło, od tych pysznych propozycji :)
    Pozdrawiam Morgano, na pewno skorzystam przynajmniej z sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak tu nie chcieć dokładki kiedy tu takie pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  4. Gałązki selera naciowego skrobię obieraczką jak rabarbar, bo jednak te ,,nitki''...

    OdpowiedzUsuń
  5. O jejku same pyszności, chyba skuszę się na to ciasto z truskawkami. Narobiłaś mi apetytu od samego rana :)
    Sałatka z selera naciowego też brzmi przepysznie...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak duża ma być blacha na to ciasto, o którym piszesz??

      Usuń
    2. A ja dalej czekam na odpowiedź :)

      Usuń
    3. A wielkość blachy jest podana w przepisie !:)

      Usuń
    4. No faktycznie, jak ja to czytałam - dziękuję.
      Buźka!

      Usuń
  6. Zawiesiłam się na tych truskawkach, wyglądają smakowicie jak z własnego ogródka. Może to tylko moja wyobraźnia, no ale automatycznie skojarzyłam z Twoimi grządkami, Morgano :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na razie zegarkiem wale tu i tam i się powoli przyzwyczajam :)

    Bardzo lubię wszelakiego rodzaju pierogi. A największy sentyment czuje do ruskich pierogów. Jadałem dawno temu w barze mlecznym gdzie te pierogi oraz chłodnik a jakiem były specjalnością zakładu.
    Smacznego i dziekuje
    Vojtek

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniołości...a ja jestem amatorka sałatek wszelkiego rodzaju,odpisze sobie ten przepis z selera...
    pozdrawiam serdecznie Morgano.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to wszystko smakowite :))))
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  10. Same pyszności na Twoim stole :) Taki żurek z kurkami musi smakować obłędnie, a drożdżowy jak znalazł do kawki :) Aż się oblizałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dwa ostatnie to naprawdę smakowite propozycje. Zwłaszcza barszczyk biały, który bardzo lubię, a do tego jeszcze kurki które jeszcze bardziej pyszne. Tutaj kurek nie ma, ale mają dzikie pieczarki, takie leśne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie u Ciebie, tylko siadać i zajadać. Pyszne truskawki, bardzo je lubimy i robię na rozmaite sposoby, ciasto również. Serdeczności dla Ciebie na letni czas.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawe przepisy :) Barszcz i pierogi szczególnie mnie zachęcają. Jedynie na sałatkę raczej bym się nie skusiła, bo seler naciowy niestety mi w ogóle nie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  14. same pyszności... no może poza sałatką, jak dla mnie .. :)))))

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Smaczny post serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Bez pierogów tydzień stracony, więc w tym tygodniu zaplanowałam Twoje pierogi z serem i truskawkami. Można już mlaskać, będą pyszne jak wszystko, co pierogami się nazywa.Pozdrawiam upalnie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Serdecznie wszystkich pozdrawiam, czekam na wypróbowanie przepisów i relacje smakowe :)

    OdpowiedzUsuń