niedziela, 1 lutego 2015

Kulinarnie i karnawałowo- kolorowe sałatki

             Witam serdecznie miłych gości na moim blogu:)
Ostatnio wiele było dla ducha, teraz pora na ciało i doznania smakowe.
Polecam kilka przeze mnie wymyślonych sałatek na różne rodzinne okazje.
Na początek coś z buraczków. Ta sałatka jest urozmaicona, łatwa w wykonaniu, szybka, tania, a przede wszystkim: kolorowa i wyrazista w smaku. 

Sałatka buraczana

 400 g ugotowanych i obranych buraczków czerwonych 
200 g odcedzonej z zalewy- białej fasolki drobnej
 4 jajka ugotowane na twardo 
2 duże ogórki konserwowe 
pęczek cebulki dymki
 1 średnie kwaskowe jabłko- obrane ze skórki 
sól, pieprz czarny- do smaku 
Sos: 
sok wyciśnięty z 1 cytryny 
2 łyżki oliwy z oliwek
 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 

Wykonanie:
 Ugotowane buraczki kroimy w kostkę. Przekładamy do szklanej miski. Tak samo kroimy: jabłko, ogórka, jajka. Wsypujemy fasolkę. Dymkę siekamy drobno. Lekko solimy, pieprzymy. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Składniki sosu mieszamy razem. Wlewamy do sałatki. Całość odstawiamy do schłodzenia na ok. 10 min. 
Podajemy od razu do spożycia. 
Dekorujemy wierzch sałatki według uznania: ćwiartkami jajka, paseczkami ogórka, cieniutkimi plasterkami buraczka i zieleniną. 
Sałatkę podajemy do pieczywa. Jest syta i ciekawa w smaku. Ważnym jest odpowiednie doprawienie. 

Smacznego

Kolejny przepis jest z dodatkiem moich ulubionych oliwek. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale wyrazista w smaku, lekko ostra, kolorowa i syta.

Sałatka z oliwkami i imbirem

200 g kukurydzy konserwowej
150 g wędliny pikantnej, np krakowskiej z pieprzem, salami
16 sztuk czarnych oliwek
8 marynowanych pieczarek
2 łyżki żurawiny marynowanej
1/2 pęczka cebulki dymki
1 duży ogórek konserwowy
2 cm kawałek świeżego imbiru
sól, pieprz czarny- do smaku
2 czubate łyżki majonezu dekoracyjnego "Winiary"
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Przepłukujemy na sitku- zimną wodą. Przekładany do szklanej miski.
Wędlinę kroimy w kostkę.
Ogórka kroimy w kostkę, dymkę siekamy. Przekładamy do miski.
Oliwki kroimy na 4 części.
Pieczarki osączamy z zalewy, kroimy w grubą kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski.
Dodajemy żurawinę.
Imbir obieramy, drobno siekamy.
Składniki na sałatkę delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Łączymy sałatkę z majonezem.Łączymy sałatkę z majonezem.
Mieszamy delikatnie całość.
Dekorujemy według uznania. Sałatkę podajemy z ciemnym pieczywem.

Smacznego 

Następna sałatkowa jarska propozycja, to brokuły w roli głównej.

Sałatka wielosmakowa z brokułem i oliwkami

350 g brokuła- różyczek
3 jajka na twardo
200 g kukurydzy z puszki
1 średnie kwaskowe jabłko
12 szt czarnych oliwek
10 szt pomidorków koktajlowych
1 duży ogórek kiszony
1 mała cebula
2 czubate łyżki pestek dyni z zalewy ziołowej
3 czubate łyżki majonezu dekoracyjnego "Winiary"
sól, pieprz czarny- do smaku
Kukurydzę odlewamy z zalewy, przepłukujemy na sitku, zimną wodą.
Brokuła, bez twardych części, same różyczki- gotujemy z osolonej, ocukrzonej wodzie z dodatkiem mleka- al'dente. Odcedzamy, studzimy.
Jajka obieramy. Kroimy w grubszą kostkę. Ogórka, cebulę, jabłko- kroimy w drobną kostkę.
Oliwki osaczamy z zalewy. Pomidorki koktajlowe myjemy.
W misce mieszamy delikatnie wszystkie składniki sałatki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, łączymy z majonezem.
Odstawiamy na ok. 30 min. do schłodzenia.
Dekorujemy i podajemy z pieczywem.
Sałatka jest syta, wyrazista w smaku, tylko dobrze trzeba ją doprawić.
To idealny pomysł przystawki na uroczystości rodzinne oraz święta.
Smacznego życzę

Pozdrawiam wszystkich gości na moim blogu bardzo cieplutko i życzę miłego, udanego, smacznego tygodnia:)

 słucham, bo lubię- klik

Cytat na dziś:

"Nie ma bar­dziej szcze­rej miłości niż miłość do jedzenia".
George Bernard Shaw

13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe przepisy, skopiowałam do swojego notatnika. Z brokułów robię nieco inną, z prażonymi płatkami migdałowymi. też dobra.
    W moim przypadku dla siebie i gości, bo mąż jest dziwakiem i wiele składników nie znosi, m.in.buraki, kukurydza, brokuł, oliwki, ogórki konserwowe - sama więc rozumiesz.
    Dziękuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam pyszne te sałatki, tylko że jak na razie muszę jeszcze trochę być na diecie, ale je sobie wszystkie zapisałam. buziaki-;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej mi się podoba przepis na tę pierwszą, z burakiem. Wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam sałatki z burakiem, zaraz sobie i tę Twoja spiszę....pieknie je udekorowałaś:):)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. No i po co ja na głodniaka tu zaglądała, koniecznie teraz muszę iść do lodówki i wziąć sobie pajdę chleba. Cudne i smaczne te Twoje sałatki.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam tez z bobu.
    Bob, ogorek kiszony, tarty ser i duzo czosnku zmieszac z majonezem. Dodac sol i pieprz do smaku. Pycha.Pozdrawiam karnawalowo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jestem głodny! Nie jestem głodny! Nie jestem głodny! Nie jestem głodny!...

    Będę powtarzał tak długo, aż sam uwierzę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyjemnie wejść na smakowity blog:))
    Ślinka leci i moczy klawiaturę;))

    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Za brokułami ja nie przepadam, na fasolkę Wachmistrzówny w życiu nie namówię, zatem skuszę się jedynie na oliwek parę... do koktajli:)
    Kłaniam nisko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wszystkie komentarze i czekam na smakowe recenzje ;)

    OdpowiedzUsuń