Dziś post kulinarny i obiecane domowe batoniki musli oraz najnowsza propozycja- racuszki z kiwi. Oba dania są wykonane z produktów zdrowych, pełnoziarnistych.
Domowe musli robi moja córka- wielka smakoszka słodkości tego typu.
Racuszki z kiwi, to mój pomysł.
Zapraszam do wspólnego kucharzenia i smacznego życzę:)
Domowe batoniki musli
puszka mleka skondensowanego słodkiego
250 g płatków owsianych
po garści: rodzynek, żurawiny, orzechów włoskich, migdałów
2 łyżki miodu wielokwiatowego
250 g płatków owsianych
po garści: rodzynek, żurawiny, orzechów włoskich, migdałów
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Orzechy grubo kroimy.
Wszystkie bakalie łączymy z płatkami owsianymi.
Mleko wlewamy do miski.
Wsypujemy płatki owsiane wymieszane z bakaliami.
Wlewamy miód. Wyrabiamy razem na gęstą masę.
Dużą blaszkę 27 x 37, wykładamy pergaminem.
Wylewamy ciasto na musli do formy. Wyrównujemy.
Pieczemy ok. 60 min. w temp. 130 stopni C.
Wyjmujemy z formy. Studzimy.
Kroimy na zgrabne batoniki.
Możemy je ozdobić wstążką i dać w prezencie.
Tak przyozdabia moja córka.
Tak przyozdabia moja córka.
Batoniki musli, to doskonały słodki prezent dla bliskich i znajomych z
okazji, np świąt lub urodzin.
Rady: bakalii nie namaczamy wcześniej.
Konsystencja wyrobionej masy na musli, nie może być płynna. Jeśli jest zbyt rzadka- dosypujemy płatków owsianych.
Ilość bakalii jest uzależniona od naszego smaku. Możemy dosypać tych, które najbardziej lubimy.
Batoniki musli, to doskonały słodki prezent dla bliskich i znajomych z okazji, np świąt lub urodzin. Dobrze je ozdobić np wstążeczką.
Konsystencja wyrobionej masy na musli, nie może być płynna. Jeśli jest zbyt rzadka- dosypujemy płatków owsianych.
Ilość bakalii jest uzależniona od naszego smaku. Możemy dosypać tych, które najbardziej lubimy.
Batoniki musli, to doskonały słodki prezent dla bliskich i znajomych z okazji, np świąt lub urodzin. Dobrze je ozdobić np wstążeczką.
Tak
przyozdabia moja córka
Bakalie i płatki owsiane, to zdrowa i smaczna przekąska dla dzieci i dorosłych.
Pełnoziarniste racuszki z kiwi
Ciasto na racuszki:
6 łyżek mąki pełnoziarnistej 3 zboża: mąka pełnoziarnista pszenna, żytnia, orkiszowa
3 łyżki płatków owsianych "górskich"
6 łyżek otrębów pszennych
2 dojrzale owoce kiwi
2 jajka
cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka 3,2 %
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ponadto:
olej rzepakowy- do smażenia
cukier puder z wanilia do posypania po wierzchu
6 łyżek mąki pełnoziarnistej 3 zboża: mąka pełnoziarnista pszenna, żytnia, orkiszowa
3 łyżki płatków owsianych "górskich"
6 łyżek otrębów pszennych
2 dojrzale owoce kiwi
2 jajka
cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka 3,2 %
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ponadto:
olej rzepakowy- do smażenia
cukier puder z wanilia do posypania po wierzchu
Wszystkie składniki na racuszki powinny mieć temp. pokojową.
Do naczynia wsypujemy wymieszane razem składniki suche. Następnie wbijamy cale jajka. Wlewamy mleko, olej. Mieszamy.
Na końcu wsypujemy sodę.
Owoc kiwi obieramy. Kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta.
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki razem.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Kładziemy łyżką niewielkie placuszki.
Smażymy racuszki z obu stron na rumiano, na małym ogniu.
Po upieczeniu, od razu posypujemy racuszki- cukrem pudrem z wanilią.
Z tej porcji wychodzi, ok. 18- 20 racuszków.
Rady: nie musimy czekać, aż cisto podrośnie. Racuszki smażymy od razu po wykonaniu ciasta.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy jest zbyt rzadkie, dolewamy mleka. Zagęszczamy- otrębami.
Racuszki z kiwi, to wartościowy posiłek na kolację lub postny obiad, dla dzieci i dorosłych.
Owoc kiwi zawiera mnóstwo cennych witamin, składników mineralnych. Jest uważany za najbardziej pożywny owoc na świecie.
Dodatek mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, otrębów pszennych, to produkty z pełnego przemiału. Są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik wspomagający funkcjonowanie układu pokarmowego.
Racuszki są syte, chrupiące, smaczne.
Pozdrawiam Was smacznie, wiosennie, słonecznie na cały miły tydzień:)
Motto na pomyślny tydzień:)
"Kto natychmiast gasi pragnienie, temu napój nie smakuje, nie ceni go sobie".
Władysław Bodnicki
Muszę koniecznie spróbować. Uwielbiam nasionka. :D
OdpowiedzUsuńSame pyszności u ciebie i na dodatek zdrowe.
OdpowiedzUsuńTo musli... mniam. Chyba skorzystam i "skradnę" przepis w celu kulinarnym oczywiście.
OdpowiedzUsuńFantastyczne propozycje, akurat dla mnie. Lubię coś nowego, niepowtarzalnego,a Ty mi dostarczasz radości dużo swoimi przepisami. Serdecznie dziękuję.
OdpowiedzUsuńZapomniałam podziękować Ci jeszcze raz za przepis na chlebek. Od czasu jak wypróbowaliśmy, pieczemy go regularnie i ogromnie nam smakuje z ziarenkami słonecznika. Mam problemy z żołądkiem , a ten chlebek na naturalnym zakwasie mi nie szkodzi. Całuje Cię za to w oba policzki i życzę dużo dobrego od życia.
OdpowiedzUsuńA ja kilogramy kalorii wcinam!!! Raz dzienie co prawda, po obiadku do zielonej herbatki, ale jednak. Ciasteczko(a), czekoladka(i) no i owocki, żeby nie było, że puste kalorie tylko.
OdpowiedzUsuńLubię to, niestety, jak dotąd bezkarnie, bo coroczny przegląd techniczny mego organizmu zadawalajaco wypadł!!!
Pozdrawiam z pełna gębą:)))
Będe musieć wypróbować Twoje przepisy bo komentarze w samych superlatywach serdecznie dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepisy. Zawsze się przydadzą. Bo w rutynie dnia codziennego człowiek narzeka na brak pomysłów.
OdpowiedzUsuńI tez ważne jak to jest podane.
Widzę, że Twoja córka ma fantazję.
Pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Vojtek
Dziękuję za komentarze i życzę smacznego ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!!!
OdpowiedzUsuńI jak ja mam tu wytrzymać na diecie pooperacyjnej????
pozdrawiam wiosennie
Pomysł na domowe batoniki brzmi ciekawie. Gratulacje dla córki.
OdpowiedzUsuńBatoniki smaczne, polecam:)
Usuń