Któż z nas nie lubi pizzy?, dzieciaki wprost przepadają, a dla nas, to czasem "ostatnia deska ratunku" na szybki posiłek.
Moja propozycja, taką jest. Błyskawiczna, wyborna, a cały smak- jest w niezwykłym cieście.
Dodatki, to rzecz smaku, gustu, tego co mamy w domu, pod ręką.
Zioła, to podstawa tego ciasta, zatem dodajmy te ulubione, nasze, sprawdzone. To samo, tyczy się sera żółtego.
Wierzch pizzy możemy posypać posiekaną drobniutko zieloną natką pietruszki lub dowolnymi świeżymi ziołami.
Zatem, pora na przepis i wykonanie.
Wyborna pizza, jak z pieca
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki płatków owsianych "górskich"
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka dowolnych ziół: oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
30 g drożdży świeżych
3 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
Nadzienie:
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
40 dag pieczarek
1 średnia cebula
2- 3 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz- do smaku
sól, czarny pieprz- do smaku
Na wierzch:
35 dag sera żółtego
Wykonanie ciasta:
Najpierw łączymy razem: drożdże, olej, cukier w ciepłej wodzie. Rozcieramy. Mąkę, otręby, sól, przyprawy, razem mieszamy.
Do mąki wlewamy rozczyn.
Wyrabiamy szybko ręką. Formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 30- 45 min., do wyrośnięcia ciasta.
Po wyrośnięciu, dzielimy ciasto na 2 placki.
- Wykonanie nadzienia:
- Kukurydzę odcedzamy.
- Cebulkę pokrojoną w piórka przesmażamy na oleju, dodajemy pieczarki- wcześniej obrane, cieniutko pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem- do smaku. Chwilę razem przesmażamy. Dodajemy na końcu zmiażdżony czosnek.
- Składanie pizzy:
- Na każdy placek nakładamy najpierw: pieczarki, później kukurydzę.
- Na całość ścieramy grubo starty drobniutko ser żółty.
- Pizzę wykładamy na papier do pieczenia, na blachę. Następnie wkładamy do pieca nagrzanego do 250 stopni C. Pieczemy tylko 8 min.
- Po wyjęciu z pieca, odstawiamy na kilka krótkich min. Koniecznie odparowujemy pizzę na stalowej kratce, tej z pieca.
- Pizza smakuje wybornie. To doskonała propozycja np. na Walentynki lub party z przyjaciółmi. Pamiętajmy, że przyprawy, zioła, czosnek- to znane afrodyzjaki.
- Dekorujemy motywami z serc, np wyciętymi z papryki marynowanej.
- Smacznego:)
- Nie bójmy się w kuchni eksperymentować, dodajmy zawsze coś od siebie, od serca.
Dekorujmy pięknie nasze danie, podajmy estetycznie. To szczegóły, ale bardzo ważne. Bo najpierw, zawsze jemy oczami. - Przygotowywanie posiłków dla bliskich, kochanych osób- jest warte każdej ceny oraz czasu spędzonego w kuchni. A później roześmiane ich oczy- widok bezcenny.
- Pozdrawiam serdecznie wszystkich smakoszy i zapraszam do wspólnego gotowania:)
- Pięknie kończę ten tydzień:) najpierw publikacja mojego przepisu w gazetce kulinarnej, a dziś w pracy-premia:)
- do miłego posłuchania- klik
- Cytat na dziś:
- "Miłość to taki stan, w którym szczęście drugiej osoby jest podstawą twojego szczęścia".
- Robert Heinlein
To danie moge codziennie...
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judith
Zapraszam i smacznego życzę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam najcieplej :)
Zglodnialam jak na nia patrze.
OdpowiedzUsuńZapraszam :) smacznie pozdrawiam :)
UsuńOj Morgano, narobiłaś mi ochoty na pizzę.
OdpowiedzUsuńZrobię w sobotę. Zaciekawił mnie przepis z płatkami owsianymi.
Lubię włoską kuchnię. Dziś miałam lasagne.
Serdecznie pozdrawiam
Przepyszne, to ciasto, zatem z serca polecam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam pięknie :)
Pytasz kto nie lubi pizzy??? Ja nie przepadam, chociaż podobno robię dobrą:)) Uściski Morgano.
OdpowiedzUsuńSmaki, gusta kulinarne, to sprawa indywidualna, rozumiem.
UsuńPozdrawiam weekendowo :)
Jak tylko znajdę siły od razu zabieram się za zrobienie tego ciasta bo bardzo ciekawy przepis:) Na razie proszę o kawałeczek:) Pozdrawiam pięknie:)
OdpowiedzUsuńMartwi mnie ten komentarz. Proszę w e-mailu o wyjaśniania, co z tą słabością jest?
UsuńGorąco pozdrawiam :)
I ja robię pizzę, smakoszem jest tak mąż, jak syn i wnuki. Sama także lubię, chociaż jadam niewielkie porcje ze względów zdrowotnych. Robię inne ciasto, na wierzch także inny zestaw, wg upodobań rodzinki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPizzę u mnie uwielbiają dzieci, zatem piekę często nie kupuję.
UsuńPodstawowe składniki zawsze mam w domku, a nadzienie- według gustu i potrzeby :)
Weekendowe serdeczności :)
Bardzo ciekawy przepis ja też robię pizze ale taką muszę sprópować serdecznie pozdrawiam milego weekendu
OdpowiedzUsuńZapraszam i czekam na smakowe doznania :)
UsuńMiłego :)
Chyba najbardziej lubię połączenie sera i pieczarek. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńJak napisałam, tutaj najważniejsze jest ciasto. Dodatki, to tylko uzupełnienie.
UsuńPozdrawiam weekendowo :)
Jakos nigdy nie odważyłam się sama zrobić ciasta bazuje na gotowych spodach ,ale może się skuszę ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo bardzo prosty przepis, do wykonania nawet dla dzieci. Zapraszam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
U mnie wczoraj też była pizza, ale taka na grubym cieście. Twoja wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Witam Cię smacznie, po dłuższej przerwie :)
UsuńPolecam to ciasto, bo warto go wypróbować, a dodatki- według uznania już :)
Weekendowe serdeczności zostawiam :)
Morgano,bardzo apetycznie ta pizza wygląda,a to moja ulubiona potrawa...dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńa Roy Orbison,super!
pozdrawiam cieplutko:)
Jak miło trafić w czyjeś gusta ;)
UsuńPozdrawiam smacznie ;)
Witam:)
OdpowiedzUsuńRobię pizzę bardzo często, zazwyczaj do ciasta dodawałam tylko mąkę, ostatnio cześć mąki zastąpiłam kaszą teraz pora na płatki:)
Pozdrawiam:)
Witam :)
UsuńZapraszam, bo warto robić coś nowego, zmieniać, aby nie było monotonnie :)
Smacznego życzę :)
Oczywiście się nie podpisałam, ale jestem tu nowa, przepraszam:)
OdpowiedzUsuńJustyna
Miło mi ;)
UsuńJuż sam opis zachęca do zrobienia. Przepis zapisałam, dam synowi, cniech się wykaże. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzekam na rezultat:)
Usuń