czwartek, 31 stycznia 2013

Kulinarny post- Pizza, jak z pieca

    Witam wszystkich bardzo smacznie, bo dziś temat kulinarny:)
Któż z nas nie lubi pizzy?, dzieciaki wprost przepadają, a dla nas, to czasem "ostatnia deska ratunku" na szybki posiłek.
Moja propozycja, taką jest. Błyskawiczna, wyborna, a cały smak- jest w niezwykłym cieście.
Dodatki, to rzecz smaku, gustu, tego co mamy w domu, pod ręką.
Zioła, to podstawa tego ciasta, zatem dodajmy te ulubione, nasze, sprawdzone. To samo, tyczy się sera żółtego.
Wierzch pizzy możemy posypać posiekaną drobniutko zieloną natką pietruszki lub dowolnymi świeżymi ziołami.
Zatem, pora na przepis i wykonanie.

 Wyborna pizza, jak z pieca

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki płatków owsianych "górskich"
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka dowolnych ziół: oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
30 g drożdży świeżych
3 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody

Nadzienie:
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
40 dag pieczarek
1 średnia cebula
2- 3 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz- do smaku
Na wierzch:
35 dag sera żółtego

Wykonanie ciasta: 
Najpierw łączymy razem: drożdże, olej, cukier w ciepłej wodzie. Rozcieramy. Mąkę, otręby, sól, przyprawy, razem mieszamy. 

   

Do mąki wlewamy rozczyn. Wyrabiamy szybko ręką. Formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 30- 45 min., do wyrośnięcia ciasta.

 

Po wyrośnięciu, dzielimy ciasto na 2 placki.

Wykonanie nadzienia:

Kukurydzę odcedzamy.


Cebulkę pokrojoną w piórka przesmażamy na oleju,  dodajemy pieczarki- wcześniej obrane, cieniutko pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem- do smaku. Chwilę razem przesmażamy. Dodajemy na końcu zmiażdżony czosnek.

 Składanie pizzy:

Na każdy placek nakładamy najpierw: pieczarki, później kukurydzę. 


Na całość ścieramy grubo starty drobniutko ser żółty.

Pizzę wykładamy na papier do pieczenia, na blachę. Następnie wkładamy do pieca nagrzanego do 250 stopni C. Pieczemy tylko 8 min.


Po wyjęciu z pieca, odstawiamy na kilka krótkich min. Koniecznie odparowujemy pizzę na stalowej kratce, tej z pieca.

Pizza smakuje wybornie. To doskonała propozycja np. na Walentynki lub party z przyjaciółmi. Pamiętajmy, że przyprawy, zioła, czosnek- to znane afrodyzjaki. 


Dekorujemy motywami z serc, np wyciętymi z papryki marynowanej.
Smacznego:)

Nie bójmy się w kuchni eksperymentować, dodajmy zawsze coś od siebie, od serca.
Dekorujmy pięknie nasze danie, podajmy estetycznie. To szczegóły, ale bardzo ważne. Bo najpierw, zawsze jemy oczami.
Przygotowywanie posiłków dla bliskich, kochanych osób- jest warte każdej ceny oraz czasu spędzonego w kuchni. A później roześmiane ich oczy- widok bezcenny.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich smakoszy i zapraszam do wspólnego gotowania:)
Pięknie kończę ten tydzień:) najpierw publikacja mojego przepisu w gazetce kulinarnej, a dziś w pracy-premia:)


do miłego posłuchania- klik

Cytat na dziś:

"Miłość to ta­ki stan, w którym szczęście dru­giej oso­by jest pod­stawą two­jego szczęścia".
Robert Heinlein

28 komentarzy:

  1. To danie moge codziennie...
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam i smacznego życzę :)
    Pozdrawiam najcieplej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zglodnialam jak na nia patrze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Morgano, narobiłaś mi ochoty na pizzę.
    Zrobię w sobotę. Zaciekawił mnie przepis z płatkami owsianymi.
    Lubię włoską kuchnię. Dziś miałam lasagne.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne, to ciasto, zatem z serca polecam :)
    Pozdrawiam pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pytasz kto nie lubi pizzy??? Ja nie przepadam, chociaż podobno robię dobrą:)) Uściski Morgano.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki, gusta kulinarne, to sprawa indywidualna, rozumiem.
      Pozdrawiam weekendowo :)

      Usuń
  7. Jak tylko znajdę siły od razu zabieram się za zrobienie tego ciasta bo bardzo ciekawy przepis:) Na razie proszę o kawałeczek:) Pozdrawiam pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martwi mnie ten komentarz. Proszę w e-mailu o wyjaśniania, co z tą słabością jest?
      Gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  8. I ja robię pizzę, smakoszem jest tak mąż, jak syn i wnuki. Sama także lubię, chociaż jadam niewielkie porcje ze względów zdrowotnych. Robię inne ciasto, na wierzch także inny zestaw, wg upodobań rodzinki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pizzę u mnie uwielbiają dzieci, zatem piekę często nie kupuję.
      Podstawowe składniki zawsze mam w domku, a nadzienie- według gustu i potrzeby :)
      Weekendowe serdeczności :)

      Usuń
  9. Bardzo ciekawy przepis ja też robię pizze ale taką muszę sprópować serdecznie pozdrawiam milego weekendu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam i czekam na smakowe doznania :)
      Miłego :)

      Usuń
  10. Chyba najbardziej lubię połączenie sera i pieczarek. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam, tutaj najważniejsze jest ciasto. Dodatki, to tylko uzupełnienie.
      Pozdrawiam weekendowo :)

      Usuń
  11. Jakos nigdy nie odważyłam się sama zrobić ciasta bazuje na gotowych spodach ,ale może się skuszę ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. To bardzo prosty przepis, do wykonania nawet dla dzieci. Zapraszam :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie wczoraj też była pizza, ale taka na grubym cieście. Twoja wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię smacznie, po dłuższej przerwie :)
      Polecam to ciasto, bo warto go wypróbować, a dodatki- według uznania już :)
      Weekendowe serdeczności zostawiam :)

      Usuń
  14. Morgano,bardzo apetycznie ta pizza wygląda,a to moja ulubiona potrawa...dzięki za przepis:)
    a Roy Orbison,super!
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło trafić w czyjeś gusta ;)
      Pozdrawiam smacznie ;)

      Usuń
  15. Witam:)
    Robię pizzę bardzo często, zazwyczaj do ciasta dodawałam tylko mąkę, ostatnio cześć mąki zastąpiłam kaszą teraz pora na płatki:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Zapraszam, bo warto robić coś nowego, zmieniać, aby nie było monotonnie :)
      Smacznego życzę :)

      Usuń
  16. Oczywiście się nie podpisałam, ale jestem tu nowa, przepraszam:)
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  17. Już sam opis zachęca do zrobienia. Przepis zapisałam, dam synowi, cniech się wykaże. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń