Dziś kilka propozycji dań, ciast na uroczystości rodzinne. Przed nami bowiem, wiele popularnych imienin, może urodziny (w tym nieskromnie wspomnę, że i moje), a także święta.
Polecam sprawdzone, łatwe, smaczne propozycje kulinarne.
Rozpocznę od sałatki,. mojego ostatniego "dziecka". Wymyśliłam ją od początku do końca sama.
Sałatka z owocem Pomelo
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasolki czerwonej
1 średnia cebulka
2- 3 jajka na twardo
1 średnie jabłko
kilka cząstek obranego owocu Pomelo
1/2 pęczka rzodkiewek
4 średnie ogórki konserwowe
10 dag sera żółtego
kilka łyżek delikatnego majonezu, typu "Winiary"
sól, biały pieprz
1 puszka fasolki czerwonej
1 średnia cebulka
2- 3 jajka na twardo
1 średnie jabłko
kilka cząstek obranego owocu Pomelo
1/2 pęczka rzodkiewek
4 średnie ogórki konserwowe
10 dag sera żółtego
kilka łyżek delikatnego majonezu, typu "Winiary"
sól, biały pieprz
Uwielbiam sałatki, wciąż wymyślam nowe. Owoc Pomelo lubimy
wszyscy, a jako dodatek do sałatki orzeźwia ją i podnosi wyrazisty smak.
Oto propozycja sałatki niebanalnej i smacznej.
Przyrządzenie:
Kukurydzę, fasolkę- odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą, osączamy.
Przesypujemy do szklanej miski. Ugotowane, wystudzone jajka- obieramy, kroimy w grubsza kostkę.
Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie jabłko, wcześniej obrane ze skórki.
Cebulkę, rzodkiewkę- siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Owoc Pomelo, obieramy ze skórki oraz białej pielinki. Powinien pozostać
tylko przezroczysty, soczysty miąższ. Kroimy go na grubsza kostkę.
Wszystkie składniki delikatnie łączymy, przesypujemy do miski. Doprawiamy lekko solą, białym pieprzem oraz majonezem.
Podajemy od razu po przyrządzeniu, jako samodzielne danie z chlebkiem, najlepiej upieczonym w domku.
Przekładamy na talerzyk, dekorujemy.
Smacznego :)
A teraz coś na słodko, czyli...
Babka, to ciasto ucierane, które lubi prawie każdy. Nieskomplikowany przepis, nawet dla początkującej pani domu.
Najprostsza kolorowa babka
3 czubate szklanki mąki pszennej
6 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
25 dag margaryny
3 łyżki oleju
1 łyżka kakao
1 łyżka czerwonego kisielu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka lub śmietany
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dosypujemy cukier waniliowy. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo. Wsypujemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko. Ucieramy. Wlewamy olej.
Na końcu delikatnie całość mieszamy z ubitą pianą z białek.
Ciasto dzielimy na 3 części. Do jasnej- wlewamy aromat cytrynowy. Do drugiej- wsypujemy kakao. Mieszamy. Do trzeciej- suchy kisiel. Mieszamy.
Dużą formę babkową smarujemy olejem, przesypujemy drobniutką bułką tartą.
Na dno formy wylewamy ciasto jasne, następnie z kakao i na końcu różowe z kisielem.
Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 40- 45 min. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone.
Od razu wyjmujemy z formy. Obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Kolejny przepis, to gorące danie.
Te placuszki są bardzo aksamitne w smaku. Doskonałe, nawet dla dzieci.
Finezyjne placuszki drobiowe
70 dag fileta z drobiu
2 średnie cebule
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
oliwa z oliwek do skrapiania mięsa sól, pieprz czarny, vegeta, przyprawa do drobiu
olej do smażenia
2 średnie cebule
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
oliwa z oliwek do skrapiania mięsa sól, pieprz czarny, vegeta, przyprawa do drobiu
olej do smażenia
Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Mięso z cebulą obsypujemy przyprawami, skrapiamy oliwią i odstawiamy na kilka godzin, co najmniej 3 godz. Po tym czasie, oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka i mąkę ziemniaczaną dodajemy do mięsa z cebulką.
Mieszamy wszystkie składniki razem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na lekko rumiano.
Podajemy gorące placuszki z dodatkiem surówki i pieczywa lub jako danie gorące z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego życzę:)
Wszystkim jubilatom, solenizantom w najbliższych dniach, składam najpiękniejsze życzenia:) do siebie zapraszam 5 grudnia:)
Pozdrawiam serdecznie, trzymajcie się cieplutko:)
Konkurs na moje pierniczki nadal trwa, aż do świąt, zatem zapraszam do głosowania na Fb:) bardzo dziękuję tym, którzy oddali już tam swój głos:)
- Cytat na dziś:
- "W kroplach dni powszednich, tak samo jak i w morzu, całe niebo można zobaczyć".
- Maria Dąbrowska
Witaj Morgano, wszystkie Twoje przepisy są bardzo ciekawe, a co najważniejsze łatwe w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńPatrząc na zdjęcia, potrawy wyglądają bardzo apetycznie. Teraz w okresie przedświątecznym można je wypróbować by już na Święta mieć wprawę w ich wykonaniu...
Serdecznie pozdrawiam
Łucjo
OdpowiedzUsuńZapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia :)
Smacznie pozdrawiam tymczasem :)
O, wracam a u Ciebie od razu pyszności :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nie bardzo serdecznie :)
UsuńSmacznego :)
Uuuu, jak wygląda pysznie !! Napewno spróbuję babkę i paluszki, sałatke mąż własnie w tej chwili oprotestował, z powodu paru niejadalnych przez niego składników. Pozdrawiam :)_)
OdpowiedzUsuńWyjaśniam...
UsuńOtóż, majonez można zastąpić jogurtem naturalnym. Można nie dodawać cebuli, wówczas sałatka będzie łagodniejszą.
Smacznie pozdrawiam Ciebie i męża :)
Pięknie to wszystko wygląda - zwłaszcza sałatka.
OdpowiedzUsuńWygląda... ale jak smakuje :) zapraszam i smacznego życzę :)
UsuńRobię podobne placki z kurzą piersią, czasem dodając jeszcze trochę startego sera lub również startych pieczarek. I zielenina musi być! Mama je uwielbia!
OdpowiedzUsuńPlacuszki są delikatne, to fakt :)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam :)
Sałatki to moja specjalność, gorzej jest u mnie z ciastami. Uściski serdeczne, nocne.
OdpowiedzUsuńPaczucho- bałam się takich komentarzy, dlatego ciasto jest dziecinnie proste :)
OdpowiedzUsuńSmacznego na miły dzień życzę :)
Morganko, mam jeszcze pytanie. Tylko się ze mnie nie śmiej, bo chodzi zapewne o dziecinnie łatwą rzecz :-) Jak się robi taki wzorek z cukru pudru na babce lub innym cieście?
OdpowiedzUsuńPotrzebna jest papierowa serwetka lub wycięty szablonik ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam znad filiżanki aromatycznej kawki ze świeżo zmielonym kardamonem. Uwielbiam ten smak :)
I wycinasz z tej serwetki wzorek? To dla mnie jak miła powtórka z dzieciństwa, babcia mnie nauczyła wycinać serwetki z papieru...
UsuńDołączam się do kawy, chociaż nie mam kardamonu.
Nic z niczego nie wycinam. Po prostu przesypuję po tej serwetce cukier puder.
UsuńKardamon kupiłam w ziarenkach- nasionkach i sama mielę. Taki świeży jest najwspanialszy smakowo. A do kawy, mojej ulubionej- niebo :)
Aha, są serwetki z wzorkiem już, te do pakowania ciast np. dlatego nic nie wycinam.
UsuńAle jest w kuchni wiele "ażurkowych" przedmiotów, wyparzam je i tworzę wzory :)
O, popatrz. Nie wiedziałam, że są takie gotowe serwetki.
UsuńA jakże- są :)
UsuńHej. U nas też mrozik teraz jest.
OdpowiedzUsuńNo nie spadam. Ale wpis nowy dam za dwa tygodnie. Trochę jednak przemarzłem na tym Rajdzie. I teraz siedzę w domu.
Tak też czasami trzeba:)
U nas tak raczej rzadko się gotuje. Powód. Brak czasu.
Ale w razie potrzeby to takie przepisy s\ą potrzebne i użyteczna. Pod wpływem lektury zabieram się do śniadania:)
Smacznego Vojtek
Vojtku, zapraszam do mnie na pyszne jedzonko ;)
OdpowiedzUsuńA dziś delektuj się ciepłymi płynami i wypoczywaj- rajdowcu jeden :)
Miłego dnia :)
Morgano,świetne przepisy!,kocham sałatki a także ciasta ucierane...często je piekę,ale ta Twoja kolorowa babka jest super...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam miło;)
Zapraszam do upieczenia i smacznego życzę :)
UsuńMyślę że za miast Pamelo ,można dać dowolny grejpfrut,pycha ,nabrałam chęci ,pewnie sobie zrobie,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę :) spróbuj z owocem Pomelo, bo grapefruit niestety często jest zbyt gorzki, a taki smak psuje sałatkę.
UsuńPrzepis na babkę na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie. :)
OdpowiedzUsuńCzekam zatem na efekt i komentarz w tej sprawie ;) każdy robi, obiecuje i nigdy nie pisze, jak wyszło...
UsuńSmacznego tymczasem :)
Ja zawsze piszę, jak zrobię. Piekłam już twoje ciasta, robiłam makaron rurki z warzywami i serkiem topionym, szybkie gołąbki. Było tego trochę. :)
UsuńBardzo dziękuję :) mam nadzieję tylko, że wszystko smakowało, jak należy?
UsuńAle dzisiaj smacznie u Ciebie jest ... mniam, mniam
OdpowiedzUsuńA przepis na babkę, też wypróbuję.
Smacznie pozdrawiam.
Babka ma dziś powodzenie, dobrze, że tylko ta ucierana :)
UsuńPozdrawiam smacznie :)
Dobrze, że jestem po obiedzie Morgano , bo dostałabym ślinotoku na widok tych pyszności.Zaciekawiła mnie ta sałatka z pomelo.Chętnie wykorzystam przepis. Serdeczności
OdpowiedzUsuńSmak sałatki ciekawym jest zaiste ;)
UsuńPozdrawiam ze smakiem i ja :)
Dziękuję za nowe przepisy, wypróbuję na pewno te placuszki drobiowe, bo wieprzowiny, ze względu na cholesterol nie używamy. Nadal zajadamy się chlebkiem na zakwasie i ponawiam serdeczne podziękowania za niego.
OdpowiedzUsuńMiło czytać, że ktoś robi i chwali ;)
UsuńI ja Tobie dziękuję i smacznie pozdrawiam :)
Bardzo super pomysł na sałatkę z pomelo- od dawna czegoś takiego szukałam :)
OdpowiedzUsuńTen przepis Bilciu jest w PP, przeoczyłaś go?
OdpowiedzUsuń